Пчеларите у нас също готвят национален протест заради неадекватно отношение на управляващите към тяхната работа. 21 организации се обединиха в обща декларация с 8 суперспешни мерки за опазване на сектора. Протестът им е предвиден за 10 октомври. 

Четете още: Високо напрежение: Протестиращите организации канят министър-председателя на протеста в София, той ги нарече терористи

 

„Първо и най-важно е да спасим сектора като цяло, защото e наистина застрашен от изчезване. Липсата на доходи в бранша води до приключване. Просто няма бизнес, който да успява да се развива, да работи и да съществува изобщо без приходи", обясни Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела” – Добрич пред Нова телевизия. 

В момента килограм мед се изкупува на 3,20 лв., но на практика няма никакви сделки, тъй като липсва интерес от преработвателитестава ясно от думите на Десислав Янакиев, който е професионален пчелар от Генерал Тошево. 

Четете още: Предимство ще е за пчеларите, ако се обединят и организират продажбите си

 

Производството е пряко зависимо от меда, който влиза от Украйна и от Китай – това са трети страни и според пчеларите стоката им се внася безконтролно. 60 на сто от миналогодишната продукция остава в складовете, защото производителите на се склонни да продават при тези цени.  Става дума за хиляди тонове гарантирано български, но непотърсен от преработвателите мед.

„Реално медът с инфлацията и всичко, което се оскъпи поне до 30% и нагоре, трябва да варира между 6,50 и 7,50 лв. – мед-букет, а видовете вече могат да стигат и 12-13 лв.", пресмята Стойко Василев, председател на сдружение „Пчела” – Балчик. 

Основното искане на пчеларите е изграждане на съвместна стратегия за подпомагане на сектора на ниво ЕС, изграждане на електронна система за проследяване на произхода на меда, както и българският мед да стане защитен бранд.