Защо трябва да забраняваме внос, с който няма проблем? Така коментира премиерът акад. Николай Денков пред БНТ ситуацията в сектор “Земеделие” през последните дни. 

“Нека да припомня, че бяха спрени 4 зърнени култури. България не е имала проблем с 3 от тях, ние имаме проблем със слънчогледовите зърна и също така с нерафинираното олио. През цялото време нашият подход беше, че трябва да видим какъв е проблемът на България, на тези производители, които специфично са засегнати и да защитаваме тях. Това, което виждаме през цялото време на дискусията, е подмяната на истинския проблем с някакви общи искания, които са много далече от действителността. 

Защо трябва да се съобразяваме само с исканията на зърнопроизводителите, а да не си дадем сметка, че това, което се обсъжда, всъщност засяга всеки един от нас”, каза Денков, създавайки впечатлението, че протестът е само на един сектор. 

Той отново представи тезата, че цената на храните ще се повлияе от това решение.  

Акад. Денков прочете данни за парите, които са отпуснати или предстои да се отпуснат към земеделците, като обаче не стана ясно това пари за протестиращите ли са или за сектор “Зърнопроизводство”. Защото определено има объркване. 

“За 2023-а година, общата сума на парите, които ще бъдат отпуснати към този сектор са 2 158 000 000 лв., от тях  над 1,4 мрд. лв. вече са отпуснати и още 722,5 млн. лв. Ще бъдат отпуснати.”

“Това са нашите пари. Това са парите на всички хора, които са отпуснати на този сектор, заедно с европейските, но те пак са наши. За да може този сектор да работи нормално”, каза премиерът, като отново не уточни - дали това е за зърнопроизводителите - както се подразбира от думите му, или за протестиращите - които са от всички сектори. 

Създаването на впечателнието, че само зърнопроизводители протестират прави грешни, дано неволни, внушения в обществото и хората, които не познават ситуацията задълбочено. 

Повече по темата ТУК

В същото време никой от управляващите не даде данни за това колко струва производството на един декар зърно, пипер, домати и т.н. за миналата година и дали получените пари и тези, които ще получат земеделците, не ги изкарват на нула. 

Не се говори и за това какви точно са субсидиите, които българските фермери получават спрямо тези на т.нар. стари страни-членки и как това прави розните производители неконкурентоспособни на общия пазар в Европа. Без да се брои конкуренцията с украинските стоки и земеделските продукти от трети страни. 

По повод това, че премиерът бе поканил протестиращите земеделци на среща, той каза:
“Те вече един път отказаха на земеделския министър. Аз ги поканих (става въпрос за 16 септември - бел. ред.), и те отново отказаха. Имам официално писмо, че отказват. Което много ясно показва, че не търсят решение, а конфронтация”. 

По информация на Агри.БГ първият отказ - за срещата с министър Вътев, е вследствие на това, че те са поискали на нея да присъства финансовият министър Асен Василева, а това не е било предвидено. 

За срещата с премиера на 16 септември пък организациите от Инициативния комитет на протеста смятат, че поканата е закъсняла, а диалогът - нарушен. 

Към премиера обаче е отправена покана "за среща" по време на протеста в София на 19 септември на площад "Независимост", научи още Агри.БГ. 

Денков сподели и че има проблеми в комуникацията с администрацията. 

“Много често министърът (на земеделието - бел. ред.) казва: “Моята администрация не ми подава информацията, която ми трябва”, разказа министър-председателят. 

Наскоро министър Вътев обясни пред депутатите в аграрната комисия в Народното събрание, че статистическите данни, които той получава не са пълни, защото се събират по телефона, а това не дава яснота за пълната картина и следва това да се промени. 

В същото време премиерът Денков изказа мнение, че според него хората, които работят заедно, трябва да имат общи цели, да решават общите задачи. "Ако някой не го прави, няма как да бъде част от този екип", каза Денков, който пък пред bTV в събота си позволи да нарече земеделските производители "терористи". 

"Започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно... Аз с терористи не преговарям", каза премиерът.