Семейството на Божидар Буглов се занимава основно с пчеларство, но отглежда и малини в Казанлъшко. 

Доц. Юлиян Станчев: Проблемът със залежали количества мед е глобален


На пръв поглед той е обикновен малък фермер, който понася всички несгоди на селското стопанство у нас. И в същото време не е съвсем като останалите си колеги, макар да споделя техните трудности.

Божидар е дарителят на хиляди растения малини, които вече втора година достигат до всички краища на страната. Вместо да ги изхвърли на боклука, когато разваля половината си насаждения, Буглов решава да ги подари. За да достигнат растенията до получателите, на помощ идват доброволците от Гората.бг. 

„Тенденцията е да спрем да се занимаваме с пчеларство. Изкореняваме и част от насаждението с малини, което е само 5 декара поради липса на работна ръка“, разказва Божидар Буглов за Агри.БГ. Той сподели горчивия си опит от работата с работниците от махалите в региона. „Независимо, че бях с най-малко насаждение, плащах най-добре от всички. Винаги съм давал отгоре с идеята да ги накарам да са почувстват ангажирани в работа“, разказва стопанинът. 

„Имаме хора, които работят добре и са изключително сръчни. Те си тръгват с около 50-60 лева за 4 часа. Не пушат по кутия цигари на ден, не искат през 2 минути да им носим кафе, да им купуваме закуски и да ги обгрижваме като собствените си деца. Да не говорим, че трябват еднодневни трудови договори, на които берачите не са съгласни“, казва още стопанинът, който е решил да изкорени 2,5 дка от насажденията си. 

Божидар Буглов смята, че е изключително важно да работи с крайния потребител, затова разчита основно на директни продажби. 

За меда в момента му предлагат по 3.20 – 3.40 лева за килограм, което е тотална загуба и няма как да се оцелее при такава цена. Приятелска публикация обаче предизвикала истински фурор в социалните мрежи и в момента Божидар и съпругата му Краси са ангажирани в изпращането на мед към стотици българи, които са откликнали на призива за помощ. 

„Имам над 400 съобщения и още толкова обаждания. Вероятно ще продам всичкия си мед за две седмици. В момента леко ще изплуваме, но като приключим с тази кампания по продажбата, ще се озовем отново в реалността. Пак ще бъдем на изходна позиция. А като нас има още толкова много колеги“, казва пчеларят. Той дори съжалява, че продажбите стават точно по този инцидентен начин, защото всекидневно плаща за реклами и обяви в интернет и не е продал повече от 20 буркана от Коледа досега. 

„И все пак, когато на точното място, точният човек каже нещо хубаво, това отприщва продажбите“, констатира Буглов. Това чудо му се случва за втори път. След положителен отзив за неговия акациев мед от случаен купувач в социалните мрежи, той успял да продаде преди няколко години за две седмици тон и половина от лечебната храна. 

За Буглов освен пазарите, другият сериозен проблем е дъмпингът между пчеларите, някои от които свалят цените и предлагат по 4-5 лева/кг тенекията. Интернет е пълен с обяви за буркани мед по 6-7 лева. 

„Валят офертите за изкупуване на меда по 3,20, 3,40 и някои като ми каже - на теб ще ти дам 3,80 лв./кг, направо ми се къса сърцето. Ние сме хиляди, които чакаме да продадем стоката си“, казва стопанинът, който се подготвя за изпращането на меда към новите си клиенти. 

„Не може да сложиш буркана в някаква найлонова кесийка, да го вържеш в картон и да го изпратиш на клиента. Трябва да покажеш, че имаш отношение и към стоката, и към купувача“, смята той, макар опитът му да показва, че това отношение не се оценява винаги.

Божидар обаче не се оплаква, но си е поставил срок – завършването на дъщеря си, след което ще трябва да реши как да продължи. 

„Вече стана много трудно, а много ни харесва тази работа“, коментира земеделецът, който е започнал с 10 кошера, а сега се грижи за 227, от които вади около 4-5 тона мед. 

Участвахме по програмата Млад фермер, която е уникална и много хубава, стига да не искаш да откраднеш парите. Направихме си страхотно стопанство - с бунгала, помещение за вадене на меда, соларни панели, сондажи, всичко е както трябва да бъде. Това са инвестиции, за които отделяхме пари допреди две години. Сега сме се стиснали, защото не можем да предвидим какво ще се случи напред във времето“, споделя още пчеларят, който признава, че в последните години малините го спасяват. 

За целта пуска в интернет обяви за доставка на плодовете по домовете. Стопанството не е сертифицирано за биологично производство, но поради личната и семейна философия, в градината с малини не се използват никакви химически препарати. 

Заради здравословни проблеми Божидар вече 20 години е на хормонална терапия и отдавна е разбрал, че парите не са най-важното на този свят. „Не търсим да трупаме блага, най-важното за нас са здравето и образованието на децата, нищо повече“, споделя Буглов част от своята житейска философия. Именно тези важни неща мотивират семейството да продължава да се бори.