Градските ферми са бъдещето и доказателство за това може да открием недалеч от Берлин. Като пример може да вземем германската агротехнологична компания Loop Farms. Тя е фокусирана върху създаването на иновативни ферми в центровете на градовете чрез своите модулни системи с нулев отпадък, които интегрират регенеративно производство на хранителни вещества, повторно използване на отпадъци към субстрат, жилища за опрашители, интегрирани слънчеви панели и нискоенергийно третиране на водата, пише Vertical Farm Daily.

Новите оранжерии: От разгърнати по покривите до закотвени под водата

Първата прототипна ферма на Loop Farms се намира недалеч от Берлин.

Ние не строим ферма зад затворени врати, а зад стъклени стени. Когато хората идват, за да съберат зеленчуците си, те могат да видят точно откъде идва продукцията и как е отгледана, казва Джули Розенфелд, съосновател на Loop Farms.

Компанията избира залива Румелсбург, защото той предлага отлични условия за производство. Това “е идеалното място за демонстриране на капацитета и независимостта на фермата”. Тъй като е позиционирана директно на водата и използва слънчева енергия, тя няма да бъде свързана с общинския поводпровод или пък електрическа система. Освен това ще бъде лесно преместваема, благодарение на електрическия си мотор.

Прототипът на Loop Farms заема 18 кв. метра, като оранжерийната част заема 7,3 кв. метра. Идеята е с него да се докаже, че всеки от компонентите може да работи заедно ефективно.

За да допълни производството на местни фермери, Loop Farms планира да не се конкурира с фермерите в по-голямата област на Бранденбург.

Фермата ще произвежда горски плодове, кореноплодни зеленчуци, билки, бобови растения и гъби, информира Розенфелд.

Според нея вертикалното земеделие е във възход в Германия и е отлично допълнение към германския селскостопански сектор, тъй като има повишено търсене на висококачествена местна продукция, но местното производство не може да отговори на това търсене.

„В Германия, ако ядем само регионална храна, щяхме да ядем само картофи и други кореноплодни през зимата. За обикновените потребители е трудно да знаят какво да купят. Органичното по-добър вариант ли е, дори ако е пътувало по-далеч, например? Искаме Loop Farms да бъде очевидният избор, тъй като е разположен директно в градските общности“, обяснява Джули Розенфелд.

Според прогнози търсенето на биохрани в Берлин ще продължи да расте, става дума за ръст от 5,8% на година. Междувременно нагоре върви и пазарът на вертикално земеделие. Предполага се, че то несъмнено ще играе основна роля в посрещането на повишеното търсене на местна храна.

През 2023 г. Loop Farms предстои да набере средства за комерсиализирането на своята система и изграждането на първата си ферма.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Наближава ли смъртта на вертикалните ферми?

Градски, вертикални и автоматизирани - Forbes описа фермите на бъдещето

Когато няма пчели, на помощ идва този робот