Вертикалното земеделие е вид селскостопанско производство, при което културите се отглеждат на закрито с контролиран климат, осветление и системи за хранене. Те се поставят една над друга, вместо да се засяват или засаждат в хоризонтални редове, какъвто е случаят с традиционното земеделие системи. Много често, когато става дума за вертикално земеделие, се споменават неговите предимства и недостатъци, но не се обръща внимание на културите, които не може да се отглеждат по този начин. Сега ще направим точно това.

Журналист превърна триетажна къща в аквапонична ферма и сега печели стотици хиляди

Какво не може да се отглежда във вертикални ферми?

Както вече става ясно, не всички култури могат да се отглеждат във вертикални ферми. За такъв тип отглеждане са подходящи зеленчуци и плодове с кратък вегетационен период и предназначени за бърза консумация. Например марули или ягоди. Именно поради това грудкови растения, каквито са картофите и захарното цвекло, както и зърнени култури и царевица, няма да видите във вертикална ферма. Или поне засега, пише Sady Ogrady.

Тъй като вертикалната ферма е затворена система, в нея трудно попадат опрашващи насекоми. Затова опрашването се извършва ръчно. Друг проблем с вертикалното земеделие е силната му зависимост от технологията. Повреда на напоителната система или електричеството може да причини големи щети на растенията.

Основни предимства и недостатъци на вертикалните ферми

Спестяването на място и високата производствена ефективност от сравнително малка площ са основните предимства на вертикалното отглеждане. Благодарение на изкуствено поддържаните климатични условия, отглеждането на зеленчуци и плодове може да се извършва целогодишно, което осигурява непрекъснатост на доставките. Освен това много ферми не използват пестициди и изкуствени торове.

Вертикалното отглеждане се характеризира и със сравнително ниска консумация на вода (90-95% по-ниска, отколкото в случая на класически ферми), която все още може да бъде възстановена.

Друго предимство на вертикалните ферми е, че са идеални за производители на храна за местния пазар. Благодарение на това транспортирането на зеленчуци и плодове до потребителя е по-кратко, по-бързо и съответно по-евтино. В резултат на това веригите за доставки се скъсяват.

Бъдещето на вертикалните ферми

Поглеждайки напред в бъдещето, експерти прогнозират, че глобалният пазар на вертикално земеделие в света се очаква да нарасне от 5,04 млрд. долара през 2022 г. до 11,58 млрд. долара през 2026 г., с общ годишен темп на растеж на тази пазарна стойност от 19,72%.

През 2030 г. стойността на този пазар трябва да достигне дори 30 млрд. долара.

Голяма част от приходите от пазара на вертикално земеделие ще идват от Китай, Япония, Корея и Индия. Очакванията са там значително да нарасне градското население, което ще доведе и ръст в търсенето на храна.

През 2020 г. размерът на европейския пазар за вертикално земеделие беше оценен на 10,38 млрд. долара. Според експерти тази стойност ще расте с общ годишен темп от около 10,4% между 2022 г. и 2028 г.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглеждат премиум гъби в пустинята на Абу Даби

Как го правят: Фермери продават 6 ягоди за 50 долара

За живот на Марс: НАСА разработи суперефективни вертикални ферми