Иновация може да бъде новият хит на пазара на храни през 2022 г. Ева Торнберг от университета Лунд разработи емулсия от картофи и рапично масло, което може да послужи за производството на картофено мляко, информира Inhabitat.

2021 за козевъдите: Нищо реално не се свърши за виртуалните животни

Очаква се новото растително мляко да допълни асортимента от подобни продукти по лавиците на магазините. На висока популярност през последните години се радват алтернативните млека от соя, бадеми, кашу, овесени ядки, киноа, кокос, ечемик, лешници, макадамия и коноп.

Шведска компания си е поставила задачата да продава новото мляко. То може да бъде с три вкуса - оригинален, неподсладен и бариста, който е подходящ за приготвяне на топли напитки.

Картофеното мляко, подобно на другите растителните, има потенциал на пазара, тъй като все повече се търсят продукти, които са екоустойчиви. Смята се, че ако повече хора предпочетат него пред кравето мляко, ще се намали негативното въздействие върху климата със 75%.

Дори вече да консумирате растителни млека, картофеното има още едно преимущество пред ядките като суровина. За разлика от “жадните” за вода бадеми, отглеждането на картофи изисква използването на по-малко вода. Според производителя картофите имат нужда от 56 пъти по-малко вода, отколкото бадемите, отглеждани на същата площ. Производството им освен това е два пъти по-ефикасно в сравнение с това на овесени ядки - именно млякото от овес бе звездата на пазара през 2021 г.

Ключова съставка в картофеното мляко е рапичното масло. Той е специално подбрано заради веганите, които изпитват трудности да си набавят жизнено важните омега-3 мастни киселини.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Предприемчиви бизнесмени произвеждат картофено мляко

Вижте как се промени преработката на мляко в ЕС за десетилетие

Заместителите на млякото и месото набират популярност