Нидерландската стартъп компания Fooditive работи върху създаването на иновативна съставка – алтернативен мед, създаден по пътя на прецизната ферментация. Това е един от проектите, с които тя се опитва да промени хранителното меню на човека в борбата му с климатичните промени. В портфолиото й има от вегански казеин до подсладители без калории и алтернативи на солта с намалено количество натрий, пише Food Navigator.

Мнение: Директният пазар е добър избор за пчеларите

Една от основните цели на Fooditive е да произвежда здравословна и достъпна храна. Последната й иновация е насочена към опазването на природата и справянето с климатичните промени. В основата стои процесът на прецизна ферментация.

С нейна помощ може да се произвежда алтернатива на добре познатия ни мед, казва Моаяд Абушокхедим, изпълнителен директор и основател на компанията. Според него пчелният мед ще стане все по-малко достъпен в бъдеще.

И вероятно в думите му има истина. Според изследвания медоносните пчели са най-голямата популация от опрашители в света. Те отговарят за опрашването на 70% от отглежданите култури в световен мащаб, но са поставени в риск. Тъй като са студенокръвни, температурите в околната среда им влияят силно. Затова затоплянето на климата е директна заплаха за изчезването им.

Температурите са покачват и наличността на храна за пчелите намалява. За това допринася сушата на много места. Тя нанася сериозни щети върху пчелното производство, влияе върху достъпа до вода и нектар. Именно поради това Моаяд Абушокхедим смята, че пчелният мед ще бъде дефицитен след години.

Решението на Fooditive е да се възползва от същата технология, която се използва за производството на вегански казеин.

В меда има три типа ензими, глюкоза и фруктоза, казва Абушокхедим.

Компанията планира да разработи поотделно и трите ензима по пътя на прецизната ферментация. След това ще ги смеси в „точно същата комбинация“. Стартъпът не очаква крайният резултат да бъде биоидентичен на меда, но определено „ще мимикрира меда, който взимаме от пчелите“.

Разработваният от Fooditive мед няма да отговаря напълно на определението за полезна храна (тъй като е висококалоричен), но поне е екоустойчив. Той ще съхрани перфектната структура на пчелния мед и ще има неговите свойства на съхранение. Няма да се разваля и да плесенясва. Съдържанието на вода в него ще бъде доста ниска – само 3%. Оттук идва и лепкавият ефект, казва изпълнителният директор на компанията.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пълни с енергия: Семейство пчелари създават специален имуностимулатор

Пчелар за извънредната помощ: Дотогава я камилата, я камиларя

Все пак и пчеларите ще получат дял от третата извънредна помощ