Домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари ще бъдат разрешени като храна в Европейския съюз съгласно нови разпоредби, съобщи ДПА, цитирана от БТА.


Домашните щурци могат да се консумират замразени, сушени или на прах от вторник - 24 януари 2023 г., а използването на ларви на брашнения бръмбар в храната ще бъде разрешено от четвъртък - 26 януари 2023 г.


Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.


Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

 

Храната, съдържаща насекоми, трябва да бъде обозначена като такава в ЕС, включително името на вида.


Според оценката на комисията домашният щурец и ларвите на брашнените бръмбари са безопасни за консумация от хора, но могат да представляват риск за страдащи от хранителни алергии.


Насекомите се смятат за питателни и богати на протеини и са част от традиционната кухня в много страни. Те също така могат да допринесат за устойчива диета, тъй като могат да бъдат отглеждани със сравнително малко ресурси.

 

"Дойче Веле" отбелязва, че прахът от домашния щурец ще може да се слага във всички възможни храни. В хляба и кифлите, в тестените изделия и миксовете за кексове, в сосовете и супите, в заместителите на месото и млякото, в картофените продукти или в шоколада, но и в други продукти. В такъв случай продуктите не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански.


Изданието пише още, че от вторник единствено виетнамската компания Cricket One може да предлага на единния пазар в ЕС частично обезмаслен прах от домашен щурец (Acheta domesticus). Щурецът вече беше включен в списъка на новите храни след анализ на научни изследвания.


От четвъртък, 26 януари, ще могат да бъдат преработвани и ларви на брашнения бръмбар (Alphitobius diaperinus).


Все още обаче не е ясно дали и колко бързо тези продукти ще се наложат на пазара. Досега гамата от храни с насекоми е "наистина много, много малка пазарна ниша", обяснява специалистът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург.


В момента в Германия се предлагат само няколко продукта с малки количества насекоми - десертчета или макарони. До използването на прах от насекоми за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне, казва Валет.

Насекомите трябва да бъдат обозначени като съдържание върху опаковката на продуктите. Европейската комисия пояснява: "Всеки може сам да реши дали да купува храни, произведени от или съдържащи насекоми." От своя страна Валет призовава за ясно етикетиране върху опаковките. И то по начин, който е лесно разбираем за всички. Например "бисквити с насекоми" или "паста с насекоми".