В България има висок преходен запас от слънчоглед, а в същото време пазарът е почти замрял, тъй като местните производители задържат суровината в очакване на по-високи цени. От това се оплакаха преработвателите на слънчоглед. 

Четете още: Подготвя се втори пакет финансова помощ за производителите на слънчоглед


Въпреки мнението на българските фермери, според преработвателите до момента наложената забрана за внос няма никакъв ефект, тъй като въпреки нея слънчогледът е поевтинял, продукцията не е изнесена и все още е налична по складовете на търговци и производители. 

Върху цените на слънчогледа влияят предимно международните пазари и на останалите маслодобивни култури като соята и рапицата, както и палмовото масло. Световният тренд сочи спад в цените на растителните масла, твърдят те. 

Годишното производство на слънчоглед у нас не е достатъчно, за да се натоварят преработвателните мощности, затова е необходимо в страната да се внасят 1.5 млн.тона суровина от чужбина. Преработвателните предприятия вече започват да спират работа, като в момента не работи най-големият български завод, който се намира в село Разделна до Варна, посочват от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

От организацията настояват да не се удължава забраната за внос на слънчоглед и се надяват решението на Европейската комисия да бъде в тяхна подкрепа. 

 "Ще изкупим българската суровина, но трябва да можем да внасяме", настояват преработвателите. 

„Готови сме да плащаме по 800 лева за тон слънчоглед, доставен на пристанище Варна“, уточни Юлиан Стефанов. 

Консумацията в България е около 250 000 тона, остатъкът е предназначен за износ – като олио или шрот. Около 80-85% от продукцията се изнася. 

Активният внос на слънчоглед у нас започва през 2018 г., за да се натоварят изградените мощности на преработвателите. В момента капацитетът на маслобойните в България е над 4 млн.тона слънчоглед, което е двойно повече от реколтата, която се реализира през последните години, каза още  Стефанов. Затова преработвателите настояват да имат суровина с външен произход. 

Русия, Украйна, Сърбия, Унгария са дестинации, от които през годините са постъпвали допълнителните количества. През миналата година у нас са преработени 3.2 млн.тона, при реколта 2 млн.тона.

В случай, че забраната остане ще продължи вносът от други страни, но това ще затрудни много преработвателите, които се опасяват, че ще бъдат принудени да затворят всичките заводи. 

За разлика от страните в региона, където се отглежда и преработва слънчоглед, нашите предприятия са с изцяло български капитал, казаха още от сдружението.