От 20 дни има засилен трафик на цистерни с нерафинирано олио през ферибота Никопол – Турну Мъгуреле. 

Четете още: Искаме забрана за внос на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко до Нова година

 

Гондолите, натоварени със слънчоглед пък изобщо не са спирали да пренасят суровина, научи Агри.БГ. През последната седмица има и внос на гранулиран слънчогледов шрот. 

Колите са с румънска регистрация, но земеделските стопани от района имат съмнения, че това е претоварена украинска стока, макар че за тях няма никакво значение откъде идва вносът, който ги измества от пазара на слънчоглед. 

Според запознати крайните точки за доставка на слънчогледа са плевенското село Ясен, град Попово и отскоро - Чирпан. 

Нерафинираното слънчогледово масло пък се насочва към Кнежа и Попово. 

От няколко дни има и засилен внос и на гранулиран слънчогледов шрот. Според фермери от региона, шротът се разтоварва наблизо, защото колите, с които се транспортира, се връщат много бързо – за около 3 часа вече са отново на опашката за Румъния. 

Опашка от едрогабаритни автомобили се е извила в района на ферибота, платформите качват 8 гондоли по 25 тона и за 30 минути пресичат реката. 

В същото време слънчогледът от българската реколта стои по складовете на производителите, наобикалят ги търговци, които предлагат 750-760 лв./т. Тази цена според стопаните е ниска и едва ще покрие производствените им разходи. В региона добивите са ниски - около 220 кг/дка .

412 евро/т е била цената на слънчогледа на порт Варна в понеделник, а в Констанца – 422 долара/т. 

Още в началото на забраната за внос на 4 земеделски стоки от Украйна, Агри.БГ писа за активния импорт на сурово слънчогледово масло, а пред маслобойните в Добричко се извиваха опашки от цистерни със суровина за маслобойните. 

България ще иска до Нова година да има забрана за внос на слънчоглед, нерафинирано масло от него и сухо мляко. Това стана ясно миналата седмица след срещата на земеделския министър Кирил Вътев с производители и преработватели на слънчоглед.

„Всяка държава от петте страни, за които важи забраната за внос има различни интереси. България настоява да няма в складовете залежали на слънчогледови семена, поради по-евтиния внос от Украйна. Затова искаме да се удължи забраната за внос на слънчоглед и нерафинирано слънчогледово масло“, каза тогава аграрният министър.