Полша удължава забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, предаде полската информацияонна агенция, цитирана от БНТ. 
“Няма да допуснем украинско зърно да влезе в Полша след 15 септември, тъй като интересите на полските земеделски производители за нас са по-важни от всякакви разпоредби на ЕС", заяви Роберт Телус. 

През април Европейската комисия постигна споразумение с Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия за ограничения върху вноса на украински селскостопански и хранителни продукти, през май обяви приемането на временна забрана по отношение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Миналия месец от ЕК удължиха срока на забраната до 15 септември.

"Знаем какво може да се случи, ако украинското зърно влезе в Полша след 15 септември", каза Телус, като добави, че това би усложнило ситуацията, тъй като "цените на зърното са ниски, а складовете са пълни със зърно. Тъй като сме убедени, че тази забрана е в наш интерес, ние ще я отстояваме", каза още Телус.

Януш Ковалски, заместник-министър на земеделието, добави, че полското правителство вече е предложило на полските фермери субсидии на стойност 15 млрд. злоти (3,3 млрд. евро), докато помощта от ЕС е достигнала едва 300 млн. злоти (66,7 млн. евро).
Телус ще бъде в Испания на неформална среща на министрите на земеделието на ЕС, за да потърси подкрепата от Брюксел за удължаване на забраната.

На нея ще присъства и българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев, информираха от аграрното ведомство. 
Основна тема на двудневното заседание са новите технологии за по-устойчиво и гъвкаво земеделие.

Министрите ще представят становища за инициативите, които насърчават цифровия и зелен преход на хранително-вкусовия сектор и възможностите, които новите геномни технологии откриват пред европейското селско стопанство, става ясно от съобщението.