35 фирми и 15 научни института с иновативни продукти, научни разработки и технологии, участваха в 15-ото издание на конкурса за иновации на Международното изложение Агра 2024.
Още по темата: Шест български вина спечелиха златни отличия на „Винария 2024”
Министърът на земеделието Кирил Вътев връчи диплом за иновативен продукт за три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян: краве сирене от порода Симентал в глинена стомна, краве сирене от порода Симентал в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати.
Институтът по тютюна и тютюневите изделия получи диплом за иновативен продукт за Нов сорт едролистен тютюн Виржиния 0842.
Институтът по полски култури – Чирпан получи награда за сортовете памук „Снежина” и „Селена”.
За иновативен продукт бе отличен и Институтът по царевицата – Кнежа за два хибрида на царевица: Кнежа 652 и Кнежа 653.
Диплом за иновативен продукт взе Институтът по животновъдни науки – Костинброд за Сурово-сушен колбас от птиче месо, тип „Барсак”.
Добруджанският земеделски институт получи отличия за научните разработки слънчогледов хибрид „Далена CLP” и зимна обикновена пшеница сорт „Шибил”.
Институтът по зеленчукови култури „Марица” получи диплом за иновативен продукт за Наръчник от технологични инструкции.
Институтът по криобиологии и хранителни технологии взе диплом за иновативен продукт за Био диабетични бисквити „Калия”.
Два продукта на Института по консервиране и качество на храните – Пловдив също бяха отличени като иновативни: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и крем за мазане със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка.
Диплом за иновативен продукт получи и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” за Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци.
Институтът по фуражни култури – Плевен бе отличен за технология за отглеждане на техническо сорго (метла) и за още три разработки: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви; технология за производство на фураж и семена от пролетен фуражен грах и технология за създаване и използване на ливади и пасища.
0 КОМЕНТАРА