Възможно ли е да се вдъхновиш от италианска рецепта за месен деликатес, да го направиш по свой начин и да печелиш добре от него? Да, това сочи примерът на сръбския фермер Марко Янкович. Той произвежда сушено месо, отлежало във вино, пише Agropress. 

Български производители разработват пазарна ниша с деликатеси от конско месо

Печелившата идея хрумва на Марко, докато сърфира в интернет. Фермерът има стопанство в Доня Сабанта близо до Крагуевац. 

През 2020 г., когато коронавирусът беше в разгара си, трябваше да измислим различен начин да оцелеем и да правим пари, така че тази идея ни осени и започнахме да проектираме, спомня си Янкович. 

Рецептата видял в италианските месарници. За разлика от оригинала, при който се използват свинско и говеждо месо, сърбинът прави лека корекция - залага на агнешкото. 

Началото не беше никак лесно, загубихме много месо, докато измислим подходящ вкус, който да задоволи нашите клиенти. Реакциите на хората бяха доста пъстри, най-вече защото някои хора не обичат агнешкото и овнешкото заради миризмата им, споделя Марко. 

Колкото до виното, фермерът използва само домашно произведено, което оскъпява производството. То обаче играе важна роля за подобряване на качеството на крайния продукт, който е подобие на прошуто, което не е пушено, а е отлежало. 

Месото се държи във вино и подправки, като всеки месец се измива с вино. Подобна рецепта рядко може да се намери някъде, както у нас, така и в региона, подчертава Марко. В самото начало той не е таксувал клиентите си за доставка, но сега интересът към месния деликатес е постоянен. Доставя всеки ден на адреси в почти цялата страна. 

Във фермата си животновъдът произвежда не само прошуто, но и други продукти. Отглежда вюртембергски овце. Това е немска порода, която произхожда от провинция Вюртемберг, поради което често се нарича Вюртембергска овца или Вюртемберг. Познати са още като немски домашен меринос или меринос ландрас. Характерно за тази порода е, че има малко мазнини. Месото е "по-меко" в сравнение с другите породи и дава значително повече вълна. 




Вижте още:

Да успееш с традициите на баба

Испанско сирене счупи рекорда за най-скъпо в света

Карики - сиренето, което зрее половин година в тиква