Когато разходите за отопление стават непосилни, къдравото зеле кейл се оказва сполучлив избор. Това е най-изгодната икономически култура за отглеждане в оранжерии, тъй като издържа на температура до -18°С, разказва пред agroportal.ua фермерът Александър Балюра.

Заради скъпия ток стопани изоставят оранжерии в Северозапада

В нашите оранжерии, които заемат площ над 1 ха, културите са подбрани така, че да може да се отглеждат през четирите сезона. Т.е. създаден е непрекъснат процес на производство. Отопляваме оранжериите 9 месеца в годината, започвайки от ранна есен до май. Това означава, че всеки сантиметър ни струва много пари, особено сега, споделя земеделецът.

В търсене на икономично решение, във фермата започват да експериментират. Комбинират засаждане на различни култури, например на чушки и цветя. Специално изграждат басейн за поливане в оранжерията, за да не се налага да затоплят водата през зимата. През последните две години активно експериментират и с LED осветление, светодиоди и вертикално отглеждане.

Според Балюра отопляването на оранжерии без осветление е твърде скъпо. Поради това във фермата си постепенно внедрява модерни технологии.

Работим над усъвършенстването на оборудването, тъй като нямаме пари за скъпа техника. Обикновените мотоблокове оборудвахме с различен инвентар. Сега изпълняват всички необходими операции - разрохкват почвата, поставят капково напояване, садят и т.н. Това ни позволява да механизираме ръчния труд и по този начин да изпълняваме всички производствени операции на време, отбелязва земеделецът.

Балюра е на мнение, че за да се развиват малките ферми, те трябва да си сътрудничат с другите фермери, да използват различни пътища за реализация - супермаркети, пазари, базари и онлайн маркетинг. Не бива и да се страхуват да отстояват правата си.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ферми затварят заради високите цени на тока и газа

Предложение: Производителите на разсад да бъдат субсидирани като оранжерийните

Оранжериите искат 40 млн. лв. спасително финансиране