„Миналата година някак скърпих криво-ляво някаква печалба въпреки започналото поскъпване на торовете и препаратите, но тази за мен май е финална. Отоплявам оранжерията с подово на ток. Когато го направих си мислех, че това е върхът – поддържа постоянна температура, която мога да регулирам от едно копче и така растенията да се развиват перфектно. Да, веднага имаше резултат и бях много доволен, но сега като сметнах колко ще трябва да плащам за ток, направо ме блъсна главата. Още по-зле стана като получих последната сметка за ток, която е около 2 пъти повече от миналогодишната за същия месец“, обяснява Христо Христов, който вече е спрял отоплението в оранжерията си.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

При традиционно суровия климат в този район на България няма как без отопляема оранжерия да се отглеждат ранни зеленчуци. Стопанинът обаче вече бил похарчил достатъчно пари за семена и му се наложило да измисли вариант да си върне поне тези суми.

„Направил съм разсад в купички и се наложи да го внеса вътре, на първия етаж в къщата, за да мога да си избия парите по някакъв начин. Ако жената не ме изгони заедно с разсада, част от него ще продам пролетта, а другия ще разсадя в оранжерията, но едва когато времето се стопли така, че да не се налага да включвам подовото. За първа година нямам предварителен план. Просто се опитвам да се спасявам някак“, обяснява още Христо.

Неговият колега Веселин Петров пък е изоставил една от оранжериите си заради подобни причини.

„Мен цената на тока не ме бърка много, защото отоплявам с печка с въздуховоди и консумацията не е толкова голяма, защото ползвам електричество само за вентилаторите, които разпръскват топлото. Цените на торовете и препаратите ме притеснява. Тая есен буквално летеха нагоре! Много дълго се чудих дали въобще да се занимавам, но нямам избор.

Трябва да работя, а тук на село какво друго да правя?! Няма големи възможности за препитание. Мислихме и обсъждахме с жената и взехме решение, че ще изоставим поне оранжерията за пипер и ще садим само в тая за домат. Така поне ще пробваме да изплуваме някак“, коментира Веселин, който от години произвежда оранжерийни зеленчуци.
И според двамата обаче оранжерийното производство на зеленчуци в региона все повече ще запада, себестойността на продукцията ще бъде висока т.е. неконкурентноспособна спрямо вносния зарзават от топлите страни, а поради тази причина пазарът ще бъде доста труден.