Ефективно отглеждане на оранжерийни зеленчуци, може да видите в демонстрационно видео от опитната зеленчукова ферма „Опора Заден България“ в село Цалапица, публикувано от Националната служба за съвети в земеделието по Проект НЕФЕРТИТИ.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Агрономът и управител Мария Николова разказва за добрите земеделски практики, които се прилагат в стопанството, и как се осъществява интегрирана растителна защита. Представени са актуални технологични подходи в отглеждането на културите в опитната станция с 3 дка оранжерии, в която се изпитват различни сортове зеленчуци.

Оранжерията е разделена на 2 блока и 4 зони. Като всяка от тях се дели на още няколко подзони. По този начин се извършва напояване и хранене. „Причината за това разделение е опитите, които се правят с различните култури”, обяснява Николова.Така например може да видите краставици върху специална подложка за постигането на по-добри резултати. Тук технологията е растенията се почистват до осми лист от плода и от колтуците. След това се оставя по един плод на всеки възел.

От видеото ще получите полезни съвети как да подобрите хранителния режим в градините си и ще научите любопитни факти за методиките на отглеждане на оранжерийни зеленчуци.