"Искаме производството на разсад в оранжерийни условия да бъде признато при определени правила и изисквания като оранжерийно производство и да получава подпомагане по схемите и мерките, предвидени за сектора”, заяви пред Агри.БГ изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Теодора Кръстева.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Тя подчерта, че тези производители не получават нито стотинка държавна помощ и работят само за своя сметка. „Отглеждат продукцията си в същите отопляеми комплекси, имат същите проблеми като зеленчукопроизводителите ни, но се оказва, че са ни риба, ни рак, не ги водят зеленчукопроизводители, не ги признават, в същото време те са наши пълноправни членове от години”, допълни Кръстева.

Оранжерийното производство в момента е във фокуса на политическото говорене и поемане на ангажименти заради непосилните цени на енергоносителите и опасността да не се произведе следваща реколта. Браншовият представител припомня обаче, че всичко започва от ниво семе и разсад, а оранжерийните стопани са реално клиенти на производителите на разсад.

Теодора Кръстева: Разсадопроизводителите и в момента не са спрели работа, защото ако те не произведат, редовните им клиенти – българските оранжерии за зеленчуци, трябва също или да спрат, или да внасят разсад от чужбина.

По думите ѝ и без това в момента българският земеделец често е принуден да работи с вносен разсад от Гърция, Северна Македония, Хърватска и други, което определя като обидно. В същото време малкото производители на качествен разсад у нас са принудени изцяло със собствени средства да оцеляват и поемат настоящите си високи разходи.

„Гърците, които са субсидирани от държавата, ни заливат с разсад. Ако и ние имаме два големи такива завода в Северна и Южна България например, ще решим част от проблема, смята Кръстева.

Браншовият представител припомни, че още миналата година от сектора са настояли за промени в тази посока, но развитие няма, изрази надежди, че ще се намери политическа воля за защита и подкрепа на българското производство още от ниво разсад.