Високите цени на тока и газа изправят пред тежки решения всеки сектор. Тези дни Асоциацията на земеделците в Румъния алармира за ефекта, който повишаването на тарифите, фиксирани от дистрибуторите на природен газ и електроенергия, оказва върху агрохранителния сектор в страната, пише Agrointel.ro.

Министърът: Цените на електроенергията за агросектора са с ръст от 160% спрямо 2020 г.

Представители на животновъдите в Асоциацията изразиха възмущение от уведомленията за повишаване на тарифите на газ и ток, които получават. В много случаи е предвидено цената им за януари 2022 г. да бъде 6-7 пъти по-висока, отколкото през декември 2021 г. В производствения процес природният газ е от ключово значение за условията, в които се гледат животните. Той е необходим за проветряване на помещенията и поддържане на постоянна температура за прасенца и пилета.

Наистина ли искаме да спрем животновъдството в Румъния? Да изнасяме цялата храна? При 6-7 пъти увеличение на разходите за електроенергия и газ животновъдите ще фалират след шест месеца. Ще имаме спад в производството още през февруари, когато ще започнат да се плащат увеличените сметки от януари. Ще бъде катастрофа, казва Влад Маковей, президент на Асоциацията на фермерите.

Маковей отправя молба към правителството да бъдат намерени решения, тъй като един от секторите, важни за продоволствената сигурност на северната ни съседка, се намира в безизходица. Той призова доставчиците на ток и газ да се засрамят и ги определи като “евтини убийци”.

Според Асоциацията на фермерите в момента само 25% от консумацията на прясно свинско месо идва от местно производство.

С тези повишения на цените за шест месеца ще достигнем 100% потребление на свинско месо от чужбина. Ще сме единствената държава в ЕС, която не осигурява дори килограм месо от родно производство. В сектора на птицевъдството ситуацията е различна, но също толкова драматична. Тук имахме единствената производствена зона, където Румъния покриваше над 90% от местното производство. След половин година това постижение ще бъде история, допълват от Асоциацията.

Оттам не са оптимистични за намирането на решение на проблема.

През 2022 г. ще станем свидетели на търговски дефицит на селскостопански хранителни продукти на стойност най-малко 3 милиарда евро спрямо очакваните 2 милиарда за 2021 г. Тези пари вместо да останат в страната, за да циркулират в националната икономика, ще напуснат Румъния и ще осигурят печалби на чужденците - на гърба на румънския потребител и със сериозното засягане на националната продоволствена сигурност, подчертават земеделските производители.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оранжериите искат 40 млн. лв. спасително финансиране

Цветан Филев: Моментът за земеделието е тежък

Високите цени на тока и фуражите вълнуват и Брюксел