Около 40 млн. лева са нужни спешно на сектор „Оранжерийно производство”, за да може да оцелее, сподели пред Агри.БГ изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Теодора Кръстева.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

От асоциацията са изчислили тази сума спрямо настоящата ситуация на цени на газа. От 1 януари те са се увеличили с 32% по думите на браншовия представител, а за февруари се очаква цената да е над 130 лв./MWh. Многократно поскъпване има и при останалите източници на енергия, ползвани в оранжериите на родните производители.

Още през есента те алармираха, че е вероятно да не могат да заложат следваща реколта, но по време на служебното управление не бяха предприети целенасочени мерки. Сегашното ръководство на Земеделското министерство вече заяви, че търси механизми за подкрепа на оранжерийните производители.

Теодора Кръстева: Имаме нужда от държавна подкрепа в размер на 70% от разходите ни за газ.

През октомври предупреждавахме какво ще се случи, а сега колегите вече затварят. Говорим наистина за спасително финансиране в този момент, за да може поне през февруари тези, които имат възможност, да стартират производството си, поясни браншовият представител.

Тази спешност обаче зависи от одобрението на Финансовото министерство и гласуването на Бюджет 2022 г. Оранжерийните производители са притеснени, че ако помощта не пристигне навреме, за някои от тях ще е вече късно, а родният пазар на плодове и зеленчуци ще бъде сериозно лишен от българска продукция.