Американската компания AppHarvest в партньорство с правителството на Нидерландия, администрацията на щата Кентъки и редица университети и частни фирми обяви, че създава столица на земеделските технологии в окръг Роуан, Кентъки.

Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството

В рамките на сътрудничеството ще заработят няколко проекта в областта на устойчивото земеделие и изследователски център. Крайната цел е създаване на екосистема, аналогична на вече създадената в продължение на десетилетия оранжерийна промишленост в Нидерландия, съобщава Fertilizerdaily.ru.

Гигантската оранжерия струва 97 млн. долара и ще заработи още тази есен. Проектът ще осигури 285 работни места. В него са ангажирани редица нидерландски компании, доставящи LED осветления и специализирано оборудване.

Очаква се годишно оранжерията да произвежда до 20,4 хил. тона зеленчуци. Те ще бъдат реализирани в 25 големи хранителни вериги в щатите Джорджия, Ню Йорк, Мисури и Илинойс.

AppHarvest не е единственият стартъп, който активно създава оранжерии и се опитва да стъпи стабилно на пазара на Източното крайбрежие. Компанията Kentucky Fresh Harvest вече строи оранжерия с площ 12 ха в град Станфорд, Калифорния. Други два стартъпа създадоха вертикални ферми в щата Охайо.

Според основателя на AppHarvest Джонатан Уеб пандемията засили необходимостта от дългосрочно планиране на продоволствената и енергийната безопасност.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжерия под земята – мисия възможна

Производител: За ягодите тази година е най-добрата

Оранжерийни зеленчуци на биопроизводител жънат успех в голяма верига