Семейство фермери от християнската релегиозна група амиши в щата Ман, САЩ, се отнася с известно недоверие към иновациите. Пред тях стопаните предпочитат старите практики на икономичното земеделие, пише bangordailynews.com.

Оранжерийни зеленчуци на биопроизводител жънат успех в голяма верига

По съвет на местна компания за доставка на хранителни продукти, която предлага и консултански услуги, Ноа и Мери Мъст построяват подземна оранжерия, която се превръща в първия промишлен обект от подобен тип в щата.

„Уалипини“ – дума, която е заемствана от боливийската култура, означава „място на топлината“. Това е разновидност на оранжерия, която се намира в земята. Слънчевата светлина прониква във вътрешността й през прозрачен покрив.

Един ден Ноа и Мери Мъст се обръщат за съвет към шеф на търговска верига. Те искат да разберат как да увеличат производството на зеленчуци. Заради пандемията с коронавирус търсенето на продукти местно производство е голямо.

До този момент семейството е отглеждало продукцията си в наземна отопляема оранжерия, но разширяването й би означавало обезлесяване и събиране на повече дървесина всеки ден с цел отопляване през зимата.

Затова консултант им предлага проекта уалипини. Той позволява да се използва геотермалната топлина и охлаждане, за да може целогодишно да се поддържа добра температура за отглеждане на различни култури.

Камъните в почвата акумулират топлина и нагряват земята през студените месеци, поддържайки температурата до 11 градуса дори в разгара на зимата. През лятото те оказват обратен ефект – охлаждат. По този начин температурата на грунта остава неизменна през цялата година.

В оранжерията на Ноа и Мери Мъст сега се отглеждат лук, моркови, зеле, цвекло, домати, репички, брюкселско зеле и други. Фермерите смятат, че от гледна точка на икономията подземната оранжерия по нищо не отстъпва на съвременните системи за закрито производство на зеленчуци. Освен това те не зависят от цената на електроенергията, която с всяка изминала година върви нагоре.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна градушка отчая семейство, но му даде и нови надежди

Оранжерии със светодиоди - начин да се преборим с вноса

Фермер: Има ли кой да ни защити в отношенията с търговските вериги?