Все повече оранжерийни производители предпочитат целогодишното отглеждане с помощта на контролирано светодиодно осветление. Този начин на производство на култури е свързан с по-ниски разходи и възможност за предлагане на продукция през цялата година, съобщава hortidaily.com.

Вижте как работи една модерна оранжерия

Съобразявайки се с търсенето от страна на търговците на домати и ягоди, белгийските фермери отдават все по-голямо предпочитание на оранжерийното производство със светодиоди. То гарантира качество на продукцията и подобрява конкурентоспособността спрямо вноса от чужбина. Така белгийските домати например все повече изтласкват вносните на вътрешния пазар.

Същото се отнася и за ягодите. На пазарите в Северна Европа продукцията местно производство се конкурира с вносната. За да удовлетворят търсенето на пазара от гледна точка на качество и количество, земеделците имат нужда от светодиоди.

Тяхното използване в оранжериите с ягоди в Белгия расте. Данни сочат, че под светодиоди се отглеждат вече между 10 и 14 ха ягоди. Разрастването на площите е обусловено от добрите цени на горския плод, но и на самата технология, която през последните години става все по-достъпна.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Данчо Кощилаков: Имаме сигурност за изкупуването на зеленчуците

Онлайн платформа улеснява диалога между производители и вериги

ДФЗ отпусна 5 млн. лв. de minimis за продажби на оранжерийна продукция