Без работници поддържа новосъздадената си оранжерия семейството от Врачанско, което затвори заведението и магазина си заради коронавируса и се зае със земеделие. След облекчаването на мерките младите хора отново отвориха търговските си обекти, но нямат намерение да се отказват от отглеждането на зеленчуци.

Заради коронавируса младо семейство затвори магазина си и се зае със земеделие

„За да облекчим работата си и за да се чувстват растенията по-комфортно, осигурихме капково напояване в оранжерията. Това е последната ни нова придобивка”, разказва Христо, който отговаря и за прекопаването, и за пръскането.

Майката на Ани се прибрала от гурбет в Гърция, за да им помага. Задължителната карантина тя изкарала именно между насажденията и така ограниченията не само не й тежали, а се чувствала и полезна на младото семейство.

Основните култури в оранжерията тази година са домат и патладжан.

„Имаме и малко пипер, но той не е в такива количества, че да претендира за част от новия ни агробизнес”, усмихва се Ани.

Единствените притеснения на младите предприемачи засега е само пазарът. Тъй като са работили само със сертифицирани семена, те могат да си направят финансов баланс. По техни сметки всеки стрък домат би трябвало да даде добив до около 8 килограма, което си е сериозно количество като обща реколта. При добра реализация на доматите те биха могли да си върнат инвестицията за семена и препарати. Това обаче не е съвсем сигурно и затова те се въздържат да наемат работна ръка, колкото и да им е трудно да се справят сами.

„Ще продаваме част от продукцията в магазинчето си, но въпреки това очакваме да  останат сериозни количества, на които да потърсим пазар предварително. Хубавото е, че още сега хора от съседните населени места ни питат дали имаме готови за директна продажба домати. Това ни дава надежда, но тепърва ще видим как ще вървят нещата”, обяснява Ани.

Идеята и на двамата е да доразвиват стопанството си и да търсят предварително някакви контакти и договорености с по-големите пазари. Веднъж заели се с този вид земеделие, и двамата са категорични, че нито виждат, нито искат да търсят друга алтернатива за бизнес.