Планове за преместване на част от производството си в чужбина прави SKW Nitrogenwerke Piesteritz - най-големият производител на амоняк и урея в Германия. Причината е проста - газта там е много по-евтина, пише Agrarheute.

Колко струва производството на зърно от един декар?

Засега няма конкретен план за преместване. Искаме да привлечем вниманието, да събудим германского общество от съня си, защото иначе SKW ще трябва да напусне страната. Много компании тихо напускат Германия. Ние не искаме това, заяви Кристофър Профитлих, говорителят на SKW Кристофър Профитлих.

От миналата година операциите в заводите за азот на SKW работят само с 50% капацитет. Това едва ли ще се промени в близко бъдеще. Има проблем с вноса на торове от Русия. Много германски фермери са готови да платят повече за по-високо качество, но в един момент границата ще бъде достигната, допълни той.

Говорителят на SKW прогнозира, че нивата на нитрати в Германия ще се повишат поради увеличеното използване на руски торове. Руските торове нямат инхибитори и техният състав се променя с времето. Това означава, че фермерите не могат да направят прецизно прилагане и това води до излужване на нитрати и отделяне на газове.

Профитлих обърна внимание и на противоречията между германската и европейската политика.

Тъй като Русия не може да се отърве от газа си, тя произвежда повече торове, които в момента наводняват германския пазар. „Европа прехвърля създаването на стойност към Русия по време на война“, предупреждава Профитлих.

По думите му, когато става въпрос за внос от Русия, социалните и екологични стандарти, които иначе са толкова подчертани в Германия, се игнорират.

Високите цени на енергията отдавна са непосилни за SKW. Още преди година централата във Витенберг трябваше временно да спре работа и предупреди за последствията от масовото увеличение на цените на газа.

Заводите за азот на SKW са част от чешката селскостопанска група Agrofert от 2006 г. В началото на миналата седмица FAZ съобщи, че заместник-изпълнителният директор на Agrofert Петр Цингр се е оплакал, че производството в Пистериц е твърде скъпо. Експлоатацията на азотните инсталации на пълен капацитет води до високи допълнителни разходи. В Австрия и Франция газът е с 20% по-евтин.

За момента за SKW Nitrogenwerke дискусията за възможен аутсорсинг в Австрия е преди всичко политически призив. Компанията заплашва да изнесе производството в Австрия, ако федералното правителство не намали високия държавен налог.

Скъпото производство заради високи цени на енергията е част от проблема на производителите на торове. Другият е вносът на торове от Русия, който е освободен от санкциите. Германският внос на урея от Русия се е увеличил с 670% през първата половина на 2023 г. в сравнение с предходната година.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

В навечерието на срещата Путин-Ердоган: Нови удари по украински пристанища

Норвегия се сдоби със стратегическа позиция на пазара на торове

Мярката за пасторализъм: Дали пак става дума за пари?