Русия извърши среднощна атака срещу едно от големите украински пристанища за износ на зърно, съобщиха украински официални лица, часове преди руският президент Владимир Путин и турски ят му колега Реджеп Тайип Ердоган да се срещнат, информира Ройтерс. 

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил, едно от двете големи украински пристанища за износ на зърно на река Дунав в Одеска област, да потърсят подслон след полунощ в понеделник. Някои украински медии съобщиха за звук от взривове в района.

Путин и Ердоган трябва да се срещнат в руския черноморски курорт Сочи, докато Анкара и ООН се стремят да съживят сделката за износ на зърно от Украйна, която помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза. Анкара нарече преговорите жизненоважни за сделката.
Русия се оттегли от сделката през юли - година, след като тя бе постигната с посредничеството на ООН и Турция - оплаквайки се, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред препятствия и че не достига достатъчно украинско зърно за страни в нужда.

След като се оттегли от черноморската зърнена сделка, Москва започна чести атаки срещу пристанищата на река Дунав, която оттогава се превърна в основния маршрут на Украйна за износ на зърно.

Руската атака с дронове, продължила три и половина часа, е нанесла големи щети на инфраструктурата, като отломки от дрон са подпалили няколко сгради, каза губернаторът на областта.

Около 17 дрона са били свалени, но някои са уцелили целите си, каза губернаторът Олех Кипер в "Телеграм". Той добави, че по предварителни данни няма жертви и ранени.

В няколко населени места в по-широкия район на пристанище Измаил са повредени складове и производствени сгради, както и селскостопански машини и оборудване, отбеляза Кипер.

Ройтерс обаче пише, че информацията не е била потвърдена независимо. 
Атаката от понеделник последва ударите на Русия в неделя на другото голямо дунавско пристанище, Рени, при които беше повредена инфраструктурата на пристанището и най-малко двама души бяха ранени.