Валенсия е третият по големина испански град и може да служи като пример за устойчиво земеделие. Причината се крие в напоителната система на провинция Валенсия. Тя представлява уникален лабиринт от канали, канавки и шлюзове, създадени преди 1200 години, информира БиБиСи.

Проекти на "Напоителни системи" с отказ за финансиране

Осем основни напоителни канала, които водят началото си от река Турия, се разклоняват с помощта на гравитацията на по-малки канали, които разпределят водата до хиляди малки парцели в полетата. Количеството вода, което всеки парцел получава, не се измерва по отношение на обема, а по-скоро от това колко добре тече реката.

Единицата, известна като фила (от арабската дума, означаваща "нишка"), представлява правото на индивида на част от водата за определен период от време. Цикълът на напояване обикновено продължава една седмица, но когато нивото на реката е ниско, той се удължава.

Това е невероятно ефективна система. Всеки парцел получава еднакъв достъп до вода за едно и също време, независимо къде се намира в мозайката и няма недостиг на вода, дори в периоди на суша. Резултатът е разнообразна реколта.

По думите на Клелия Мария Пуцо от FAO системата за управление на водите в провинцията позволява да съсъществуват патладжани, портокали, артишок, маслинови дървета и други. Тя е в списъка на глобално важните системи за селскостопанско наследство.

Разнообразие от култури са били внесени в провинция Валенсия от Азия и Америка преди стотици години, но те са се адаптирали перфектно поради тази напоителна система, допълна тя.

Управлението на водните ресурси се осъществява и чрез специална социална система. Има трибунал от 8 фермери, които представляват общността. Те наблюдават принципа на работа на каналите и решават спорове, когато възникнат такива.

Гледката е интересна. Мъже, облечени в черни панталони, са седнали в  полукръг на дървени столове. Водата е единствената тема, която обсъждат. Обвиняемите или са наводнили полето на съсед, или са взели повече вода от полагащото им се. Процедурата по отсъждане е кратка и решенията са окончателни.

Модерно е да се говори за устойчивост, но това е историята на провинция Валенсия

Трибуналът е неизменна част от системата, но използването на самата земя се е развило през годината.

Ние адаптирахме културите, променяхме ги, за да оцелеем. В компанията ми преминахме от малка органична градина близо до Алборая, северно от града, към организиране на дегустации на домати в Ла Уерта и провеждане на агротуризъм из региона, казва Микел Минге.

Принципът на адаптирането на култури е част от успеха на местните фермери. Според Пуцо той се разглежда като потенциално устойчиво решение на съвременните проблеми на земеделието и от юли 2019 г. Валенсия е дом на Световния център за устойчива градска храна (CEMAS) - инициатива, създадена с цел осигуряване на устойчива храна за бъдещите поколения.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще изтекат ли 850 млн. лв. в пясъка, вместо да подкрепят фермерите?

20-те култури, които не изискват големи площи, но носят пари

Колко струва създаването на плантация от боровинки