В Румъния интерес представляват културите, които не изискват големи площи за отглеждане, но носят добри приходи. Наскоро бяха определени най-печелившите култури през тази година на база печалбите от тях през изминалите години, информира Agrointel.ro.

Крушите са първенци в добивите при овошките

Този път в списъка присъстват не само полски култури, но и такива, които се отглеждат в оранжерии и овощни градини. Трябва да се подчертае, че преди да инвестирате в някоя от селскостопанските култури, които ще споменем, трябва да обмислите добре своя бизнес план. Няма полза от прибирането на богата реколта, която след това няма да може да продадете на добра цена. Следователно голяма част от рентабилността на една култура зависи преди всичко от вас!

Малини
През последните години плантациите в Румъния са се увеличили, но въпреки това малините остават рентабилни. Тази култура дава богата реколта – от 8-12 тона на хектар. Продължителността на живота на една малинова плантация е 8-10 години в зависимост от сорта и полаганите грижи.

Морски зърнастец
През 2021 г. тази култура се очаква да бъде сред най-печелившите. Производството й на хектар достига 10-15 тона. За износ плодовете се продават на цена 2-3 евро на кг в зависимост от качеството. Румънците са изчислили, че разходите за създаване и поддръжка на хектар морски зърнастец излиза между 1500 и 3500 евро.

Лешник
Лешникът продължава да вълнува фермерите и през настоящата година. Инвестицията в един хектар, включително напояване, е около 2500 евро. На шестата година лешникът дава към 1,5-2 тона плод на хектар.

Орех
Отглеждането на орехи продължава да бъде печелившо с годишна печалба от поне 10 000 евро на хектар. Инвестицията на хектар е 1500-1600 евро, ако се спрете на по-продуктивни френски сортове, които носят добиви от по 10 тона на хектар.

Череша
Черешовите плантации са друг предприемчив ход. Минималната инвестиция в интензивна черешова плантация е 20 000 евро, включително за напоителна система. Производството може да достигне 30-35 тона на хектар, което прави печалбата, дори при минимални цени на кг, да достигне 50 000 евро на хектар.

Царевица, захар и соя - устойчиви на COVID-19

Кайсия
В Румъния кайсиевите дървета преживяват нов етап. Тези плодове бяха изчезнали почти от пазара. Сега търсенето е огромно. Разходите за кайсиева плантация са подобни на тези за черешите, както и добивите.

Праскови
Най-печеливши в последно време са плоските праскови. Те се търсят от търговските вериги, лесно се съхраняват и запазват търговски вид по-дълго време.

Домати
Доматите са сред най-рентабилните зеленчуци в северната ни съседка, независимо дали са оглеждани на открито или в оранжерия. Сериозно търсене има на уникални сортове – черни, розови, жълти и чери домати.

Лавандула
Всяка една новина, свързана с лавандулата през последните години, вълнуваше всички фермери – не само тези у нас, но и в Румъния. Местните казват, че конкуренцията сега вече е ожесточена и това води до понижаване на рентабилността. Въпреки това тази култура е перспективна и за 2021 г. Един хектар може да бъде създаден за 6000 евро.

Шафран
От няколко години той е в центъра на вниманието на земеделците. Печалбите от шафрана са добри. По 10-12 евро на грам в сух вид. Важни са и приходите от продажбата на луковици.

Броколи
Броколите се търгуват добре в Румъния. Производителите внасят семена отвън и казват, че културата не е претенциозна.

Ягоди
За тези, които не ги е страх от работа, ягодите са печеливша култура. Реколтата се търси и е лесна за реализиране през високия сезон. Бъдете внимателни с избора на сорт!

Царевица
Фуражната царевица, обозначена като сладка царевица, често се продава на пазара. Затова е важно да убедите клиентите, че продавате наистина вкусен сорт. С малко напояване и без кой знае какви усилия може да приберете по 5-6 тона на хектар.

Маруля
Салатите носят първите добри пари в началото на годината. Не се гледат трудно. Нуждаят се само от вода и топлина.

Аспержи
Както при броколите, тук ключът към успеха е в правилния подбор на клиентела. Инвестицията в плантация излиза най-малко 2000 евро за 1000 кв. метра.

Люти чушки
Лютите чушки не се нуждаят от много земя. Достатъчен е и един просторен балкон. Тази култура може да се реализира под различни форми.

Мента
Ако искате да започнете истински бизнес с мента, изберете сортове с търговски вид. Отглеждането й не е трудно, а се търси от ресторантьорския бизнес, питейните заведения и дори хипермаркетите.

Манголд
Тази култура не е от добре познатите, но се търси от потребителите, които се интересуват от здравословен начин на живот.

Кейл
Кейлът е звездата на детоксикиращите сокове и здравословни салати. Плантация с това зеле може да се окаже вашият диамант в настоящата земеделска година.

Къпина
Както у нас, така и в Румъния производителите на къпини се увеличават и това намалява потенциала й за рентабилност. Не до там обаче, че да изпадне от топ 20.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад фермер с печеливш пазар в Швейцария

Гъбари, наслаждавайте се! Създадоха световна карта на гъбите

Онлайн платформа улеснява търговията със земеделска земя