Създаването на плантация от боровинки изисква високи първоначални разходи, включващи добра подготовка, закупуване на качествен разсад и напояване. При едно правилно управление на стопанството може да постигнете добив от 10 тона на хектар само няколко години след създаването й, пише SadyOgrady.pl.

Най-голямата боровинка в света

Боровинковият храст е многогодишно растение, което дава плодове над 20 години. Това означава, че инвестицията в него си заслужава. За да пожънете успех, трябва да обърнете внимание на избор на място. Задължително то трябва да бъде слънчево или полусенчесто, влажно, с кисела почва – pH 3,5-4,8, по възможност песъчлива с много хумус.

Различни източници подсказват колко струва инвестицията в 1 хектар боровинки. Най-често срещаните числа са от 30 600 до 44 000 лв. на хектар на зелено – закупуване на храсти, напояване и торене.

Откъде да започнете? Най-добре е да направите анализ на почвата преди самото засаждане на храстие. Ако се окаже, че не е достатъчно кисела, ще трябва да се подкисели. Можете да поръсите дървени стърготини от иглолистни дървета или кисел торф, преди да създадете плантация.

Ако планирате още същата година да създадете плантация, опитайте със серни торове. Може да използвате амониев сулфат или специализирани подкисляващи торове. Можете също така да използвате прахообразна или гранулирана сяра, която трябва да се смеси с почвата, като се използва например ротационна фреза.

Най-големият разход за бъдещия производител на боровинки са закупуването на разсад и поливането. Ако приемем, че оптималното разстояние между храстите трябва да бъде 1 м, а разстоянието между редовете - 3 м, тоест трябва да има около 3000 растения на хектар.

Цената на разсад в разсадник е около 2,6-4 лв., така че общата сума ще бъде най-малко 7 800 лв. Трябва да предвидите и инсталиране на напоителна система, за предпочитане е капкова.

Отглеждането на боровинки изисква наемане на работна ръка. На един хектар се падат поне по няколко души. При големите насаждения може да се намалят тези разходи, тъй като на пазара се предлагат специални комбайни. Отново обаче става дума за инвестиция, този път в машини.

В допълнение към относително високите инвестиционни разходи, относително краткият период на даване на реколта може да изплаши потенциалните инвеститори. Повечето насаждения в Полша са един сорт (Bluecrop), който дава плодове в началото на юли и август. Сезонът обаче може да бъде удължен до септември, но трябва да бъдат изразходвани допълнителни средства за адаптирането на нови сортове в страната и изграждането на тунели, предпазващи от ниски температури.

Според изчисленията на различни експерти, добивът от един напълно плодоносен храст (6-7 години след засаждането), в зависимост от сорта, е 3-6 кг. При правилно управлявана плантация можете да получите добив от около 10 тона от хектар.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сърбите ще маркират малините си с холограмни стикери

Боровинков гигант гради първата плаваща фотоволтаична електроцентрала

Запознайте се с Харви, берача на боровинки