Вертикалните ферми се възприемат в Китай като най-важното средство за доставяне на достатъчно храни в засушливите и градски райони. Затова не е никаква изненада, че наскоро в страната заработи най-високата вертикална ферма в света. Тя се намира в Ченду, провиция Съчуан, и работи целогодишно, независимо какво е времето навън, научаваме от китайската телевизия CCTV.

Джулиани и Франкети - двама италианци, които не се плашат от фалитите във вертикалното земеделие

Китайските учени са създали напълно безпилотно производство в отговор на призива, който отправи преди време президентът на КНР Си Дзинпин. Тогава той призова да се работи в посока укрепване на продоволствената сигурност посредством технологични иновации.

20-етажната градска ферма е важна стъпка към решаването на проблемите с храната в Китай. Подобни съоръжения, но в по-малки мащаби, може да бъдат видени в Япония, Сингапур и САЩ. Те могат да работят навсякъде - от градовете до пустините. Това им дава важно предимство - храната се отглежда непосредствено до мястата, където ще бъде продадена и консумирана.

За проблемите с продоволствената сигурност на Китай Си Дзинпин спомена по време на юлското заседание на Централната комисия по финансово-икономическите въпроси. Тогава той посочи като проблем изоставените земеделски земи, ерозията и деградацията на почвите и прекомерното използване на подземните води. Решение президентът вижда в отглеждането на зеленчуци в градските райони.

Благодарение на различните форми на технологична модернизация и строителство на обекти много земи, които не бяха годни за земеделие, вече може да бъдат използвани, заяви Си Дзинпин на срещата.

Вертикалната ферма в Ченду използва напредничави технологии, сред които специално разработени сортове земеделски култури, вертикална триизмерна система на отглеждане, автономна система за подаване на хранителни вещества, енергоефективно изкуствено осветление, което имитира естествените условия, и система с изкуствен интелект за управление на производството. Първоначално в нея ще се отглеждат салати, а след това ще бъдат интегрирани други култури, включително гъби.

Благодарение на усъвършенстваните технологии, в Ченду реколтите ще може да се събират по-рано от обичайното. Фермата е поредното доказателство за напредъка на страната, какъвто може да се види и в друг амбициозен проект - отглеждането на ориз в солени пустини.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

На гости на първата вертикална ферма в бомбоубежище

Бумът на вертикалните ферми е в историята. Какво се обърка?

Превръщат празните офиси след пандемията във вертикални ферми