През 2020 г. стартъп компаниите за вертикално земеделие в Европа привлякоха половин милиард паунда капитал само за година. Две години по-късно интересът към тях спадна и това се вижда по инвестициите - едва 101 млн. паунда за година. Отглеждането на закрито и в контролирана среда, близо до крайния потребител, звучеше повече от брилянтно. Днес най-малко 15 компании със седалище в Европа са фалирали. Сред тях са Agricool, израелско-холандската група Future Crops и базираната в Нидерландия Glowfarms. Други две, сред които InFarm, са започнали съкращения и се преместих далеч от Стария континент. Към тази картинка трябва да добавим и ситуацията в САЩ - друг голям пазар за вертикално земеделие. Какво се обърка? Отговорът на този въпрос потърси Sifted. 

На гости на най-голямата вертикална ферма в Европа

Според Ханс Хасле, съосновател на шведската стартираща компания за вертикално земеделие Plantagon International причината за провала се крие във факта, че стартъпите не дадоха решение на нито едно предизвикателство. Те продаваха просто храна. 

Собствената компания на Хасле обяви фалит през 2019 г., дори преди последния бум на вертикалното земеделие, поради проблеми с корпоративното управление и невъзможност да намери нови собственици.

Някои от бизнесите в сектора събраха твърде много пари, без да имат жизнеспособен продукт или бизнес модел, който да работи от самото начало, казва Питър Бахман, управляващ директор на подразделението за устойчива инфраструктура на Gresham House. 

Похарчиха се огромни суми за продажби и маркетинг, но мнозина не видяха продукт на рафта, допълва той. 

Други казват, че самите бизнес модели са погрешни. Критиците на вертикалното земеделие винаги са цитирали високите разходи за енергия и труд като предизвикателства. И отдавна има опасения за това как бизнесът да бъде печеливш и вертикално отглежданата продукция да е по-евтина от нормалната продукция.

Марко Скиаво, управляващ съдружник в Nickleby Capital, казва, че отглеждането на някои зеленчуци и горски плодове в наистина скъпа за изграждане ферма и продажбата им на супермаркети „е доста лош бизнес модел“. Отглеждането на продукция в контейнери и шкафове може да бъде приятно PR упражнение, но не прави пари.

По информация на Европейската комисия закритите вертикални ферми изразходват около 60% от приходите си за разходи за електроенергия, което означава, че само 27% от тези предприятия са печеливши. С войната в Украйна и климатичните фактори цените на едро на електроенергията достигнаха рекордни нива миналата година в Европа.

Повечето вертикални земеделски ферми все още не са демонстрирали рентабилност, като производствените разходи за вертикално земеделие на килограм листни зеленчуци възлизат на $3,07 в сравнение със само $0,65 за конвенционалното земеделие на открито, четем в анализ на базираната в САЩ кооперативна банка CoBank. 

И все пак инвеститорите все още не са се отказали от вертикалното земеделие

Въпреки че някои биха казали, че множеството фалити на компании за вертикално земеделие бележи края на шума за вертикалното земеделие, парите все още влизат в сектора, макар и по-селективно. Само тази година фондовете за рисков капитал са инвестирали общо 232 млн. паунда в сектора в Европа. Т.е. сумата вече е повече от общата за 2022 г., според PitchBook.

Gresham House има планове да увеличи инвестициите си в британския бизнес за вертикално земеделие Fischer Farms. Компании като Futura Gaïa във Франция, Harvest London в Обединеното кралство и Arctic Farming във Финландия са само няколко от имената, които продължават да привличат инвеститори на рисков капитал на фона на опасенията за изменението на климата.

За Фуад Юсибов, старши инвестиционен мениджър във Foresight Group, най-важното е една вертикална ферма да има достатъчен марж в отчета си за печалби и загуби, за да може да поеме по-високи цени, без да променя твърде много продажната цена.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Превръщат празните офиси след пандемията във вертикални ферми

Как се произвеждат ягоди, когато съсед ти е Турция?

Oishii - вертикално земеделие, устойчиво на световни кризи