На 15 септември 2023 г. в Торита ди Сиена, Италия, официално отвори врати първата вертикална ферма в бивше бомбоубежище. Тя събра на едно място над 400 гости от няколко държави, пише Hortidaily.

Oishii - вертикално земеделие, устойчиво на световни кризи

Tunnel Farm е проект на Матео Бенвенути, директор и основател на групата Vertical Farm Italia. Той стартира преди 6 години от желанието да се спаси старо противовъздушно убежище от Втората световна война, което минава под историческия център на град Торита.

Идеята беше да се възползваме от термо-хигрометричните характеристики на тунела, които гарантират постоянна температура и влажност през цялата година, като изградим в него вертикална ферма с ниско енергийно въздействие. Всъщност, благодарение на характеристиките на тунела, потреблението на енергия е намалено и е свързано главно с необходимостта да се осигури светлина на растенията, така че те да могат да извършват своя метаболитен процеси, сподели Бенвенути.

Tunnel Farm ще бъде място, където не само ще се произвежда храна. Проектът позволява да се изследва и тества агротехнологично оборудване. В допълнение към това любопитните граждани може да разгледат изложба, която илюстрира историята на община Торита и на Валдикиана като цяло и как селското стопанство е оформило територията, позволявайки качество на живот, на което мнозина могат да завидят.

В този ред на мисли Tunnel Farm е като машина на времето. Ще ви върне назад до римската си история, за да ви изведе отново до настоящето, а то е - вертикална ферма.

Според Бенвенути вертикалната ферма е инструмент, способен да произвежда много в малко пространство, но който е част от по-голям проект. Tunnel Farm е изцяло финансирана от общината Торита ди Сиена. В не яще се отглеждат листни зеленчуци - салати, репички, цвекло, спанак, билки, магданоз, босилек, но също така тиквички, краставици и домати.

Общо имаме 530 листни и 24 зеленчуци в под 6 квадратни метра. За същия брой растения щяхме да имаме нужда от 50 кв.м открити полета. Циклите ще бъдат непрекъснати и ние сме изчислили, че когато производството е в разгара си, би трябвало да можем да берем между 30 и 40 кг на месец с много ниска консумация на енергия, отбелязва Бенвенути.

Вертикалната ферма използва система за безпочвена култивация със затворен цикъл, която е напълно автоматизирана. Блок за управление извършва всички операции, необходими за осигуряване на растенията с подходящи условия за отглеждане. Системата се управлява дистанционно, така че операциите по управление са опростени и сведени до минимум.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Превръщат празните офиси след пандемията във вертикални ферми

Как се произвеждат ягоди, когато съсед ти е Турция?