Крахът на големи компании за вертикално земеделие в цял свят не обезсърчава онези, които вярват в потенциала на технологията. Пример за това е италианският стартъп Agricola Moderna, който наскоро подписа споразумение с Intesa Sanpaolo и Sace за заем от 10 млн. евро. Зад проекта стоят двама души - младите предприемачи Пиерлуиджи Джулиани и Бенджамин Франкети, пише Agronotizie.

На гости на първата вертикална ферма в бомбоубежище

Джулиани и Франкети основават своята компания за производство на листни зеленчуци на закрито в Мелцо, малък град в покрайнините на Милано. Пет години по-късно и след хиляди експерименти те подписаха споразумение с Azimut IPC Fund , посветено на инвестиции в сектора на социалната инфраструктура със специфичен ESG подход, и още едно с Intesa Sanpaolo, подкрепено от гаранцията на Sace, за инвестиция в размер на общо 25 милиона евро. Отпуснатите средства ще бъдат използвани за изграждане на иновативна вертикална ферма в община Анядело, провинция Кремона.

По образование Бенджамин Франкети е машинен инженер. Неговият партньор Пиерлуиджи Джулиани, съосновател и главен изпълнителен директор на Agricola Moderna, го определя като техническата душа на стартъпа.

Аз, от друга страна, имам различен опит в секторите за кетъринг, търговия на дребно и Horeca. Започнахме това приключение през 2018 г. малко за забавление. И двамата се интересувахме от потенциала на вертикалното земеделие и затова построихме малък пилотен завод в Мелцо, за да видим какво можем да произвеждаме, споделя Джулиани.

За да бъдат това, което са сега, двамата италианци са минали през много грешки. Тъй като обаче системата им е била с малки мащаби, вредите не са били големи.

Грешките ни позволиха да се подобрим и да се справим по-добре. Целият опит, който натрупахме, беше полезен за нас за проекта Agnadello, продължава Джулиани.

Полученото финансиране ще помогне на младите предприемачи да изградят нова фабрика от приблизително 9 хил. м2 и 2 хил. м2, предназначени конкретно за вертикално отглеждане. Производството ще бъде над 900 тона салати годишно, средно 2,5 тона готова продукция на ден.

Като свое ключово предимство пред конкурентите Джулиани посочва избора на култура. Производството ще е съсредоточено върху отглеждането на листни и ароматни салати със среден размер. Целият процес ще бъде контролиран от сензори и алгоритми, които ще предлагат кои са най-добрите условия за отглеждане на културите. Освен това, цялата енергия, която ще се използва, ще идва от възобновяеми източници и операциите ще бъдат автоматизирани доколкото е възможно, за да се намали факторът ръчен труд.

На този етап изчисленията на Джулиани и Франкети сочат, че ще успеят да предложат продукция на цена под 18 евро за кг. Допреди това те са предлагали салати на по-висока цена - по 20 евро за кг. За по-конкурентната цена ще допринесе инвестицията в нови технологии. Те неслучайно избират Анядело като нов дом на своята вертикална ферма. В района се намира важен производител на електроенергия от възобновяеми източници, с който ще сключат договор за доставка.

Това ще ни позволи да имаме по-голям контрол върху енергийните разходи, отбелязва Джулиани.

Провалът на редица стартъпи за вертикално земеделие, на който станахме свидетели сред покачването на цените на енергията, не плаши двамата италианци. Те вярват, че вертикалното земеделие е пионерски сектор и е нормално не всички играчи да останат на пазара.

Фактът, че започнахме с пилотния завод в Мелцо, ни помогна много да се подобрим и да прецизираме технологията, която сега ще приложим в голям мащаб в Анядело. Надяваме се, че годините на експерименти са ни помогнали да намерим правилната рецепта за успех, заключва главният изпълнителен директор на Agricola Moderna.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бумът на вертикалните ферми е в историята. Какво се обърка?

Превръщат празните офиси след пандемията във вертикални ферми

Как се произвеждат ягоди, когато съсед ти е Турция?