Роман Мешко е собственик на птицеферма Meško в словенската долина Виченци. Преди повече от 50 години неговият дядо полага началото на отглеждането на пилета. Днес 32-годишният внук може да се похвали с това, че стопанството му е едно от най-модерните в Словения. Например вече почти 10 години работи по швейцарския стандарт BTS. Данните за състоянието на хамбара за пилета следи от мобилния си телефон, от който може и да го управлява дистанционно. Във фермата на Мешко ще откриете и много други модерни практики, пише Agrobiznis.

Хърватия става дом на най-модерния птицезавод в Европа

По времето на дядото на Роман кокошките са се отглеждали на тавана на стопански постройки, а от 1978 г. - в хамбар с площ. Помещението е било модерно за времето, но все още голяма част от работата се е извършвала на ръка. Днес във ферма Meško пилетата се отглеждат на два етажа, всеки с по 700 кв. метра вътрешно пространство.

През 2014 г. въведохме щадящо животните отглеждане според швейцарския стандарт BTS“, отбелязва Мешко.

При този начин на отглеждане пилетата получават повече пространство в обора и възможност да се движат на чист въздух. За целта към обора е добавено пространство на открито, а плътността на пилетата на закрито е намалена до 15 пилета на кв. метър.

Същинското управление на фермата във Виченци Роман поема през 2017 г., когато баща му се пенсионира. По това време той е на 26 години и работи в Центъра за развъждане и тестване в Птуй. Напуска и започва да реализира плана си за модернизиране. Една от първата задача е нов хамбар. Тъй като обаче получаването на разрешение за строеж ще отнеме твърде много време, той решава да реконструира и надстрои обора за пилета според стандартите за опазване на животните. Цялата инвестиция, поради скрити и допълнителни разходи, достига до 500 000 евро. От тях 200 000 евро Мешко успява да получи като безвъзмездна подкрепа.

„Пилетата се чувстват по-добре в светъл и добре проветрен обор с достъп до чист въздух“, казват Роман и съпругата му Тинка.

„Искахме да осигурим на животните възможно най-добрите условия, затова купихме и смарт рекуператор, което беше допълнителен разход“, казва Тинка Мешко.

Като резултат хамбарът е със 700 кв. метра по-голям, а самата тераса допълва пространството с още 140 кв. метра, за да могат пилетата да се разхождат на чист въздух и на двата етажа. Двата балкона са покрити и оградени с мрежа, за да се предотврати контакт на пилетата с други животни. В хамбара са поставени и много прозорци.

„Стъклените повърхности заемат 4% от вътрешната подова площ, така че пилетата да имат достатъчно естествена светлина. Сдобиха се и с елементи за туризъм – пластмасови катерушки, за да имат повече място за движение“, допълва Тинка Мешко.

Сега цялата площ на хамбара е достатъчна за отглеждане на 23 500 животни едновременно или в една ротация, като всяка година се извършват шест или седем ротации. Почивките между ротациите продължават 14 дни.
Когато пилетата се излюпят, температурата на въздуха в хамбара е 36 градуса по Целзий, а на пода - между 30 и 32 градуса по Целзий.

„Всеки следващ ден понижаваме температурата на въздуха с половин градус по Целзий, което се контролира от компютъра“, допълва Роман Мешко. Ако има внезапна промяна на температурата на въздуха, бъде засечен проблем с фуража или водата, той получава известие на телефона. За да регулират температурата на закрито през лятото, използват система за охлаждане с често пръскане на вода под налягане. В хамбара има и цифрова везна с компютърно управление, за да може всеки ден да се следи средното тегло на пилетата.

В птицеферма Meško постелята на пилетата е от домашна фино смляна слама от нивите на стопанството. Към нея се добавят малко стърготини за по-лесно почистване. Дозирането на фуража и водата, както и вентилацията се извършват автоматично чрез компютъра. През първите седем дни се поставят допълнителни хранилки, за да могат пилетата да намерят храна по-рано.

„Компютърът измерва температурата, влажността и въглеродния диоксид в обора и съпоставя текущите стойности със зададените стойности“, обяснява Мешко.

Към вентилационната система е добавен интелигентен рекуператор от словенски доставчик. Интелигентният рекуператор комбинира сензори, които измерват относителната влажност и температурата на въздуха извън обора, а вътре в обора измерват температурата, въглеродния диоксид, кислорода и относителната влажност на въздуха. Рекуператорът доставя вече загрят въздух в хамбара, а не студен въздух отвън, така че те имат по-ниски разходи за отопление. С него се проветрява оптимално и постелята, за да е по-суха и пилетата да не боледуват от гъбични заболявания.

Пилетата на Мешко се отглеждат без антибиоцити. Това се потвърждава и от сертификат, който той получава тази година. С него той доказва, че осигурява добри условия за отглеждане, че няма зарази и болести по пилетата, поради което не се налага лечение с антибиотици.

През зимата хамбарът се отоплява с дърва от местната гора и с газови котлони, а в останалите части на годината, когато е по-топло, само с газ.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как любовта към петлите гиганти се превърна в печеливш бизнес

Най-добрите породи пилета за начинаещи

Chicken Orb - изобретението, което скандализира много производители на пилета