Най-модерното производство на птици в Европа ще бъде построено в Хърватия. То ще произвежда 150 000 тона месо. Инвестицията е на стойност над половин милиард евро, информира германският сайт Agraheute. 

Как любовта към петлите гиганти се превърна в печеливш бизнес

Petrinja Chicken Company (PCC) - хърватската компания, която планира да построи внушителното съоръжение, е собственост на украинския предприемач Андрий Матюха. На годишна база то ще преработва 95 млн. пилета в 150 000 тона пилешко месо. 

Хърватската компания залага на цялостна концепция за кръгова икономика. Всички производствени стъпки от производството на храна за птици до люпилните и преработката на месо ще да бъдат приведени в съответствие с най-високите ESG стандарти. За да постигне устойчивост и климатична неутралност, PCC планира да използва най-модерните технологии. 

Във фабриката ще се произвеждат  и около 63 000 тона органични торове годишно. В допълнение когенерацията на биогаз и слънчевите панели ще осигуряват неутрално по отношение на климата енергийно снабдяване с капацитет от 10 MW. 

Модерното птицевъдство днес изисква изследвания и непрекъснато развитие на процесите, за да отговори на нуждите на съвременните клиенти, заявява самият Матюха. 

Petrinja Chicken Company планира да продава 50% от пилешкото месо в рамките на ЕС, като основен фокус ще бъде германският пазар. Останалите 50% са предназначени за арабския регион и износ за Азия. 

Предвижда се обектът за производство на птици да бъде пуснат в експлоатация в края на 2025 г. Обемът на инвестициите възлиза на 572 млн. евро. Съоръжението ще се управлява от Олексий Шевченко, главен изпълнителен директор на PCC. Той има дългогодишен опит в хранително-вкусовата промишленост и вече е внедрил няколко големи предприятия за производство на птиче месо с капацитет над 500 000 т.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-добрите породи пилета за начинаещи

Chicken Orb - изобретението, което скандализира много производители на пилета

Птицевъдството страда от огромния дисбаланс между малки и хипер големи производители