Ако планирате да отглеждате пилета, важен момент е изборът на порода. Обмислете фактори като темперамент, изисквания към грижите, производство на яйца и умения за адаптиране към различни климатични условия. За да помогне на бъдещите птицевъди, The Poultry Site състави списък от породи кокошки, които са подходящи за начинаещи. 

Дамите в селското стопанство: Мая Нушкова

Червен Роуд Айлънд

Тази порода е известна със своята издръжливост и спокоен темперамент. Кокошките снасят кафяви яйца и се адаптират добре към различни климатични условия. Сравнително лесни са за поддръжка.

Съсекс

Пилетата от тази порода са послушни, приятелски настроени и добри събирачи на храна. Те са известни със своята способност да виреят добри и на топло, и на студено. Снасят леко кафеникави яйца. 

Плимутрок

Тази порода е популярен избор за начинаещи поради техния характер, студоустойчивост и добри способности за снасяне на яйца. Произвеждат кафяви яйца и са лесни за обгрижване.

Австралорп

Кокошките порода Австралорп са отлични носачки. Снасят голям брой кафяви яйца. Имат спокоен темперамент и се адаптират добре към различна среда.

Виандот

Тази порода се отличава с дружелюбност, издръжливост и добра адаптация. Може да срещнете екземпляри в различни красиви шарки. Те са добри носачки на кафяви яйца.

Орпингтън

Тези кокошки са големи, но послушни. Известни са с приятелския си характер. Предлагат се няколко цвята и са подходящи за студено време. 

Брама

Кокошките порода Брама са големи и нежни. Добър избор са за студен климат. Имат спокоен темперамент и са известни с уникалните си пернати крака. Снасят кафяви яйца. 

Копринка

Копринките са малки, пухкави пилета, известни със своя приятелски и послушен характер. Предпочитани са. Въпреки че тяхното производство на яйца е по-ниско, те компенсират това с уникалния си външен вид и индивидуалност.

Джърси гигант

Поради своите размери, тези кокошки изискват повече пространство за отглеждане. Не могат да летят, затова загражденията им може да са ниски. Те са издръжлива порода, която е добър събирач на храна. Имат спокоен темперамент и са толерантни към други породи.
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Известен румънски футболист стана фермер

Rabobank: Кокошите яйца ще продължат да бъдат "златни" през 2023 г.

Франция ваксинира масово срещу птичи грип