Когато Рубенс Браз решава да започне да отглежда пилета в Бразилия, той си няма и идея докъде ще го отведе новото му начинание. Двадесет години по-късно в малката му ферма може да бъдат видени впечатляващи на външен вид гигантски петли, с чието възпроизводство днес може да изкарва прехраната си, пише Ройтерс. 

Френските птицевъди искат забрана за вноса на яйца и пилешко месо от Украйна

В момента Браз е известен със своите така наречени “Гигантски индийски петли”, чиято височина може да надскочи 120 см. Очаква се скоро те да бъдат припознати като нова порода, което допълнително ще увеличи интереса към пернатите. 

Всяко пиле може да донесе до 4000 долара, споделя птицевъдът за заинтересованите животновъди в страната. Отначало той започва отглеждането им чисто любителски. Днес може да се похвали с доста печелившо бизнес начинание. 

Компанията на Рубенс Браз Avicultura Gigante все още е нишов играч в Бразилия. Заради проблемите с птичия грип на световния пазар, в момента той се е съсредоточил върху доставката на оплодени яйца на местни фермери. В собствените му ферми се отглеждат около 300 птици. Търсенето от страна на колекционери и птицевъди продължава да расте, което му дава надежда, че с подобряване на условията за износ потенциалът за печалба ще бъде използван. 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-добрите породи пилета за начинаещи

Как да определим каква е възрастта на кокошката?