До петък се очаква да приключи процедурата по умъртвяване на заразените патици в село Стефаново, в която преди две седмици беше установено огнище на инфлуенца.

В птицефермата в село Дончево, в която също бяха обявени две огнища на заразата, вече са унищожени хуманно 180 000 пернати и тече дезинфекция на обекта. Тези данни бяха изнесени на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Тя беше свикана заради установяване на ново огнище в Добричка област, този път във ферма с кокошки носачи край Генерал Тошево. 

Сигнал за завишената смъртност в птицевъдния обект е подаден от лекарят на птицефермата, съобщи директорът на ОДБХ д-р Стелияна Генчева. Веднага са взети проби, които са изпратени в лаборатория в столицата и резултатът от тях е положителен. Засегнат е единия от двата обекта на стопанството, в който има около 130 хиляди птици. Другият обект е за подрастващи пилета, който се наблюдава непрекъснато и се вземат проби, които към този момент са отрицателни, информираха още от ОДБХ. 

Взети всички мерки за биосигурност, поставен е и полицейски патрул. Заболелите птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Собственикът на птицефермата оказва пълно съдействие, подал е заявление с предложен терен за загробване на заразените птици и се чака решение на комисията. Ако предложението не се одобри, ще се ползва теренът, с който община Генерал Тошево разполага и е преминал процедура по съгласуване и одобрение. 

Към момента над 330 000 пернати са покосени от заболяването инфлуенца в Добричко. Навсякъде са наложени необходимите мерки за предпазване от заболяването - обособени зони, дезинфекция, правилно съхранение на фуражите и т.н.