Никой не знае бъдещето, но е възможно, базирайки се на историческите данни и анализи, да се правят прогнози. Сега, когато изкуственият интелект (AI) е тук, мнозина се питат - дали той може да прогнозира цените на акциите или пък цените на зърното? Двама учени от Университета на Флорида решиха да потърсят отговор на този въпрос. Те проучиха възможностите на ChatGPT, пише CNBC.

Български експерти по сателитно наблюдение впечатлиха Брюксел

AI може да бъде много полезен за прогнозиране на цените на акциите, смята Алехандро Лопес-Лира. Той използва ChatGPT, за да анализира новини и информации за движението на цените на зърното и други продукти, търгувани на световния пазар. 

Лопес-Лира е открил например, че способността на ChatGPT да предскаже посоката на ценовото движение през следващите няколко дни е много по-добра от случайната. Той е изненадан от резултатите и  смята, че тепърва много инвеститори ще използват машинно обучение в стил ChatGPT в своите стратегии за търговия.

Ако ChatGPT има способността да разбира съдържание от финансови и пазарни новини и да прави изводи как то влияе върху цените на акциите, това може да елиминира много високоплатени работни места във финансовата индустрия, отбелязва още Лопес-Лира.

Около 35% от финансовите работни места са изложени на риск да бъдат автоматизирани от AI, отчитат от  Goldman Sachs.

И все пак резултатите не са еднозначни 

Тестът на възможностите на изкуствения интелект показва още, че той е далеч от това да бъде перфектен. Има много направления, в които се нуждае от подобрения. Справя се обаче много добре в анализа на новини. 

В експеримента Лопес-Лира и неговият партньор Юехуа Танг разгледаха над 50 000 заглавия и новини от доставчик на данни за публични акции на Нюйоркската фондова борса, Nasdaq и фондова борса с малка капитализация. Те започнаха през октомври 2022 г. - след прекъсването на данните за ChatGPT, което означава, че AI не е виждал или използвал тези заглавия в обучението.

В крайна сметка Лопес-Лира установява, че в почти всички случаи моделът се представя по-добре, когато е информиран от заглавия и новини. Той няма да се изненада, ако способността на ChatGPT да прогнозира движенията на акциите отново започне да намалява през следващите месеци, тъй като много институции ще започнат да интегрират тази технология.

Тъй като все повече хора ще използват този тип инструменти, пазарите ще се адаптират и като резултат предвидимостта ще намалее, допълва ученият. 

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: 6 агростартъпа, които оформят бъдещето на селското стопанство

Агроиновации: Инкубатор за проекти в сферата на роботиката и иновациите

Проект ще подпомага въвеждането на блокчейн за производители и преработватели