Селскостопанският сектор работи непрестанно, за да устои на предизвикателствата - покачващи се цени на материалите, глобално икономически сътресения, недостиг на работна ръка, климатични промени и внедряване на нови технологии. Доказателство за това са европейските стартъпи, които полагат основата на бъдещето на земеделието. Тях ви представяме в 289 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Технологичното издание, което обхваща тенденциите в различни сфери на живота, не подминава лекомислено новите технологии в селското стопанство. Наскоро то даде няколко актуални примера за стартъпи, очертаващи пътя напред пред земеделците, пише Tech.eu.

GrainMonitor (Унгария)

Едно от предизвикателствата пред фермерите е съхранението на зърно - за семена или фураж. Тъй като този бизнес е несигурен заради фактори като влага и вредители, GrainMonitor идва на помощ. Стартъпът разработи интелигентна сонда за зърно, която, когато се постави в купчина зърно, предоставя данни в реално време за температурата на културите и нивата на влажност, за да подобри качеството и количеството на зърното за фермерите в Унгария и Централна Европа.

Всяка сонда работи с батерия и изпраща данни чрез мрежата LoRaWAN до четири пъти дневно към платформата GrainMonitor, достъпна за настолни или мобилни приложения.

Wikifarmer (Гърция)

Wikifarmer си е поставил за цел да демократизира селското стопанство. Той създава ресурс за фермери, който предлага безплатна актуална информация за най-добрите земеделски практики. Освен това им позволява да продават своите продукти директно на бизнеса, като им помага да сведат до минимум или да надминат големия брой посредници, които съществуват в момента, като в крайна сметка увеличават печалбите.

Micron Agritech (Ирландия)

Заразените с паразити животни са опасни. Лечението им е скъпо и отнема време. Освен това използваните лекарства може да създадат резистентност. Именно затова Micron Agritech решава да създаде приложението Micron Kit. То позволява на ветеринарите да тестват животните за паразити на място. Събраните данни се качват на сървърите на компанията. След това с патентован алгоритъм за машинно обучение се открива наличието и вида на паразитните яйца в рамките на 30 минути. Micron Kit в момента се тества в Ирландия, Обединеното кралство, САЩ, Нова Зеландия и Австралия от някои от водещите световни ветеринари.

Crop.Zone (Германия)

Crop.Zone разработи електрическата система за плевене volt.fuel, която използва електрически ток за унищожаване на плевелите. Той е модерна алтернатива на познатите хербициди. Използва се при подготовка на почвата. В рамките на два кръга финансиране компанията вече е събрала 11 милиона евро.

Droppity (Украйна)

Droppity използва сензори за измерване на влажността на почвата, температурата, температурата на въздуха и влажността. Чрез анализ на данни програмата прогнозира времето и валежите. Тя работи със сателитни изображения на земеделски полета за лесно проследяване на полската растителност и идентифициране на аномалии в посевни полета или овощни градини.

Small Robot Co (Великобритания)

Small Robot Co иска да направи производството на храни устойчиво. Затова разработва изцяло нов модел за екологично и печелившо земеделие, залагайки на роботика и изкуствен интелект. В момента компанията се е фокусирала върху прототипи като SprayBot и наличния в търговската мрежа робот Tomv4.

289 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!