България е сред лидерите в Европейския съюз по прилагането на сателитното наблюдение при схемите за субсидиране на площ, което измества остарялото вече използване на ортофото карти и провеждането на проверки на място. Това стана ясно от посещение на български екип от специалисти в няколко ключови институции в Брюксел.

Време е да научите повече за Националния демо център

Дистанционните методи и специалните алгоритми за контрол на обработваемите площи, разработени и внедрени от ТехноЛогика, са впечатлили служители на отдела по прилагането на Общата селскостопанска политика в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейската комисия. 

ТехноЛогика е член на първия в България цифров европейски иновационен хъб АгроХъб.БГ, който изпълнява проект за прецизно земеделие. Приносът на компанията е в използването на сателитните изображения за мониторинг на редица процеси като напояване, борба с вредителите и обработване на почвата.

Софтуерните специалисти имат дългогодишен опит в агросектора – те са разработили и поддържат Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), благодарение на която се осъществяват плащанията по схемите за помощ на площ и за животни.

Екипът използва данни от сателитите Sentinel по програмата „Коперник“ на ЕС и има достъп до най-новото поколение сателитни системи с 30 сантиметра разделителна способност, чиито данни се обновяват два пъти дневно и са много по-надеждни от тези, заснемани от самолет. 

По време на посещението си експертите представиха възможностите и приложението на сателитното наблюдение и изкуствения интелект във важни политики на Съюза като зеления преход и декарбонизацията. Те получиха покана да бъдат партньор в организирането на конференция за ползите на „Коперник“ в енергетиката, която ще се проведе на 17 март в Брюксел.