У нас стартира поредица от дейности по проект „Ускоряване въвеждането на блокчейн технологиите“ (DL TEchс UP), съобщи пред Агри.БГ Илия Годев, член на екипа на Национално сдружение „Планинско мляко”.

Очаква се финансова помощ за модернизация на стопанствата от близо 382 млн. лв.

Сдружението е изпълнител на проекта от българска страна, който е част от Програма ЕТС Интеррег VАА Гърция- България 2014-2020. Първото събитие, т.нар. откриваща конференция, ще се проведе на 21 октомври, петък, от 10:00 часа в хотел „Фантазия“ – гр. Хасково, Парк „Кенана“ №4. Фокусът на конференцията ще бъде върху ролята на новите технологии в селското стопанство, цифровото бъдеще на агробизнеса, прецизно и интелигентно земеделие, блокчейн технологии, изкуствен интелект. 

Участниците ще имат възможност да се запознаят с приложението на цифровите технологии в селското стопанство, с възможностите за финансиране за внедряване цифрови решения и блокчейн технологии за повишаване на производителността на отраслите от Стратегическия план за ОСП 2023-2027, ПРСР 2021-2027, национални фондове и програми. Ще научат също как проект DL TEchс UP може да подпомогне новаторски идеи за въвеждане на блокчейн технологии.

„В България както производители, така и преработватели все още изостават в използваните технологии, за да осигурят проследимост на продуктите, които стигат до крайния потребител. Особено малките фирми все още не могат да си позволят тази технология, защото тя е свързана с цифровизация,  с автоматизирани системи за наблюдение на процесите, събиране на данни, но това не означава, че не трябва да бъдат информирани как това може да се случи”, коментира експертът.

Илия Годев: На този етап преработвателите биха били най-облагодетелствани от въвеждането на блокчейн технологии, тъй като от една страна те позволяват проследимост на суровината, която влиза, от друга страна, им позволява да гарантират на потребителите качеството на продукцията.

По думите му у нас има частични цифровизации, обикновено при по-големите преработватели. При малките и средните проблемът е суровината, тъй като те в повечето случаи се намират в маргинализирани райони, където има ограничен брой млекопроизводители.

Във връзка с това председателят на сдружението Милкана Йорданова предвижда работна среща на членовете на сдружението, която да се състои след събитието, за да бъде обсъдена ситуацията с пазара на суровини.

Още за блокчейн в селското стопанство 

Ползите от блкочейн технологиите са значими и за производителите, защото чрез тях те ще повишат конкурентноспособността си и ще имат по-гарантиран пазар за суровината си. Потребителят пък получава обективна информация какво яде. „Знаем, че когато се появи на пазара един реномиран продукт, имитациите са неизбежни, каквито и законови механизми да съществуват. Блокчейн технологията е крачка и в тази посока, но тя може изцяло да постигне крайната си цел, когато и потребителят се ограмоти”, категоричен е Годев.

Другата стъпка на проекта на сдружение „Планинско мляко” е създаването на акселерираща програма, чиято цел е да подбере десет идеи, които могат да бъдат на търговци, производители, преработватели.., за въвеждане на блокчейн технологии. Пет от тях ще бъдат подкрепени експертно за постигане на зряла фаза на бизнес планиране. Това реално ще им помогне да кандидатстват по програми или използват други финансови инструменти.

„Програмата ще събере ментори с различна експертиза – IT, финанси, технологичен процес и ред други. Акселераторът ще помогне разработването на бизнес план на участниците, което е основно важно. Надявам се, че излизаме вече от мисленето „пари ми дай, акъл не искам”, допълни Илия Годев.

По думите му интересът към конференцията от членовете на сдружението е голям, но по-радостното е, че много фирми извън него също са заинтригувани, тъй като целта на събитието е и да осигури осведоменост за възможностите за участие в следващите етапи на проекта, който обхваща областите Хасково, Кърджали и Благоевград.

В програмата на събитието са включени и инженерите Петя и Петър Чернаеви, които ще представят своите иновативни блокчейн разработки за растениевъдство и животновъдство, включително млеко-и месопреработване. 

„Идеята им е цифровизация на етап наблюдение параметрите на развитието на животните, така че да се прогнозират най-оптималния състав на хранителни смеси, с които то се отглежда, по отношение на качеството на месо или мляко. След това - проследяване на продукта до етап влизане при преработвателя”, разкри преди конференцията Илия Годев.

Програмата на конференцията, както и бланката за участие можете да видите ТУК и ТУК. Ако сте заинтересовани, побързайте да се регистрирате, срокът е до края на деня, 19 октомври.