Цените на храните и селскостопанските стоки трябва да са по-високи. Това становище изрази пред Bild новият германски министър на земеделието Джем Йоздемир от “Зелената партия”. Той очаква скоро да види повече био и по-малко готови храни по рафтовете в магазините, съобщава Ypaithros.

Анализ: Очаква се спад в почти всички производства до 2023 г.

По думите на Йоздемир ниските цени водят фермите до изнемогване, те възпрепятстват подобряването на хуманното отношение към животните, насърчават изчезването на видовете и замърсяват околната среда. Министърът си е поставил за задача да промени това.

Цената на храната трябва да отразява екологичната истина, категоричен е той.

Новият министър на земеделието добавя, че потребителите страдат от евтини храни с твърде много мазнини, захар и сол, а 50% от възрастните германци са с наднормено тегло.

Бившето правителство дълго време се опитваше да убеди индустрията да намали тези съставки на доброволен принцип. При мен ще има обвързващи цели за намаляване, обяви Йоздемир.

Увеличаването на дела на биологичното земеделие в Германия от сегашните 10% до 30% до 2030 г. е една от декларираните цели на новата власт в страната.

Становището и целите на Йоздемир идват в момент, когато инфлацията е най-висока от три десетилетия насам. Според данни на Евростат за 2020 г. германските потребители вече плащат повече от средното за ЕС. Следователно промяната в тази посока може да натовари непропорционално най-бедните групи в обществото.

Някои германски федерации вече обявиха, че ще компенсират хората с най-ниски доходи заради по-високите цени на храните.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стотици тонове пипер, мед и ядки са спрени по границите ни през 2021 г.

Икономически прогнози: Зеленчукопроизводството се задъхва

Близо 40 хиляди кокошки-носачки бяха умъртвени