Държавата трябва да бъде модел за подражание. Това заяви новият германски министър на земеделието Джем Йоздемир в новогодишното си интервю за „BILD am Sonntag”, което предизвика разнородни реакции, включително у българските фермери.

Чувствителните площи на открито 2021: Много вървят към закриване

Основен акцент в програмата на министъра от Зелената партия е разширяване на екологичните площи в Германия от 10% на 30% до 2030 г. За тази цел той предлага да се използва пазарната мощ на държавата. 

Джем Йоздемир: Държавната покупателна способност трябва да стимулира биологичното земеделие.

По думите му кетърингът в обществените институции трябва да се прави от регионални и органични продукти. Тази идея прокламира и председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите у нас Тодор Джиков.

„От две години повтарям, че публичният сектор у нас трябва да се превърне в основен дистрибуционен канал на българските производители на плодове и зеленчуци, а по схемата ,,Училищен плод” нашите деца трябва да консумират задължително чисти, биологично произведени храни, поне в сезона на прибиране и възможните срокове за правилно съхранение на различните храни”, коментира той пред Агри.БГ.

Други твърдения на Джем Йоздемир пък бяха оценени негативно от българските фермери в коментари в социалните мрежи. Германският министър е на мнение, че страната трябва да намали отглежданите животни за сметка на качеството на продукцията, произведена от тях. Цел на новото управление е и намаляването на пестицидите. Според него в Германия има "твърде много хора с наднормено тегло и е необходимо да се вземат мерки", като една от тях е да се вдигне цената на вредните храни. 

„Политиката твърде дълго се опитваше да склони индустрията доброволно да намали вредните вещества в храните. На това слагам край. Ангажиментът за намаляване на вредните съставки става задължителен, заяви германският земеделски министър.

Той е категоричен, че ниските цени на храните фалират животновъдите, обричат животните на гледане при ужасяващо мизерни условия, ускоряват изчезването на различни видове животни и растения и натоварват климата. Йоздемир подчерта още, че е нужен по-голям контрол за спазване на хуманното отношение към животнитe и видонаблюдение в кланиците.

Предложението за по-високи цени на месото и храните предизвика остри критики от германски политици. „Федералното правителство не е там, за да казва на хората какво или колко трябва да ядат", каза премиерът на Бавария Маркус Сьодер в интервю за BILD. 

В програмата на  германския земеделски министър Джем Йоздемир  влиза още и улесняването на процедурата за отглеждане на коноп.