3 165 тона неотговарящи на законодателството храни с произход от трети държави са установени и недопуснати на територията на ЕС, в това число и България, през изминалата 2021 година от инспекторите на „Граничен контрол”, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

За сравнение, през цялата 2020 година са задържани малко над 2 100 тона. При контрола, извършен върху вноса на храни от неживотински произход, най-много – 1 173 тона, са възбранените мандарини заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди. 

На второ място по задържани количества се нарежда пиперът -513 тона. 

Лимоните със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, задържани при граничен контрол, са 434 тона. В страната ни не са допуснати също 163 тона лешници и 97 тона фъстъци заради установено съдържание на микотоксини.

При ветеринарния контрол по границите на България са задържани и 35 тона пчелен мед.

Не са допуснати също 47 тона агнешки субпродукти, 36 тона замразена или охладена риба. „Най-често причините за възбрана на храни от животински произход са незадоволителната идентификация и/или документална проверка”, уточняват от агенцията.

Възбранени през изтеклата година са общо 55 тона „съставни продукти“ (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт - напр. инстантни супи). 

При спазване на Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, възбранената продукция е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход. Заловените продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно, информират още от БАБХ.