На 3 януари започна умъртвяването на над 39 000 кокошки-носачки в два птицевъдни обекта в хасковското село Криво поле. Огнището на птичи грип бе потвърдено в последния ден на 2021 г. от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Определена е и трикилометрова предпазна зона, която включва селата Криво поле, Корен и Момино. В 10-километрова наблюдавана зона пък попадат селата: Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Загробването на животните става на място в птицефермата, в която не за първи път се случва подобно нещо. В края на месец април 2021 г. птичият грип бе причина да бъдат евтаназирани около 40 хиляди пернати пак на същото място.

"Ако се установи, че причините за рецидива са по вина на стопанина, няма да му бъде изплатено обезщетение", обясни д-р Стойчо Курдов – директор на ОДБХ – Хасково, за БНР. 

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.