Тавани за цените на храните няма да се приемат добре, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.

Няма тенденция за увеличаване на цените на хранителните стоки, каза тя в коментар за ситуацията в аграрния сектор в условията на извънредно положение заради разпространението на коронавируса у нас и по света.

Министърът за коронавируса: Няма да свърши храната у нас

Оценката на министъра е, че ефектът от въвеждането на таван на цените може да бъде противоречив, а и на този етап няма нужда от въвеждането на такава мярка. В същото време ще продължи наблюдението на цените на хранителните продукти и на пазара като цяло.

Категорично не се предвиждат никакви ограничения за износ на храни, тъй като наличностите в страната са достатъчни. България е традиционно голям износител на пшеница и слънчоглед.

Заради коронавируса: Фермер преструктурира бизнеса си

Местното мляко е напълно достатъчно за националното потребление на млечни продукти. Единствено при свинското месо около 50% от суровината за преработвателните предприятия идва от внос.

Структурите на аграрното министерство се стремят към разширяване на електронните услуги и на комуникацията със стопаните и браншовете по интернет.

„Започнахме още преди десет дни три такива съвета работни с представители на различни браншови организации по онлайн в реално време по електронен начин на комуникация. Получи се един много добър дебат - първият ни дебат по отношение на анонсираната „Зелена сделка“. До 16 март, днес, страните членки ще дадем становище и позиция и ние искахме да стъпим на мненията на брашна. Това беше първият дебат. До 65 представители на организации се включиха чрез онлайн. Може и така“, каза Десислава Танева. 

Нейното впечатление е, че положението в страната вече е значително по-спокойно в сравнение с предишните дни и голяма част от хората ще намерят начин да вършат обичайните си задължения дистанционно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пазарите на открито продължават работа, въпреки коронавируса

Българско откритие: Маски с активен въглен от кайсиеви костилки

Как ще се отрази COVID-19 върху заетостта в сектора?