От началото на март Агри.БГ следи вегетационния процес на овошките при променливите климатични условия. Включително и на кайсиите, които на места вече цъфнаха.

Отлагат срещата на Дунавските овощари

Паралелно с този процес в страната ни се развиваше и ситуацията с коронавируса. Превантивните мерки срещу него доведоха и до отмяна на голямото овощарско събитие - срещата на "Дунавските овощари".

БАН: Кайсиите са българското откритие за предпазване от Covid-19.

Учените от Българската академия на науките (БАН) създадоха активен въглен от костилката на кайсия. Това стана ясно по време на заседанието в Министерски съвет вчера.

"Разработили сме активен въглен, който е отпаден продукт от костилките на кайсии. Тествахме го за почистване на тежки диабетни рани и установихме силно абсорбираща способност на бактерии, а също така и на вируси", обясни проф. д-р Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН. 

Премиерът разпореди на министрите на икономиката и на здравеопазването да договорят условията за производство на такъв тип маски.

Искат отлагане на срокове по ОСП заради коронавируса

Българският модел маски с активен въглен от кайсиеви костилки ще бъде разгледан и в Министерството на икономиката. Министър Караниколов ще събере фирмите, които могат да произвеждат маските у нас.

Кайсиевите костилки често се консумират като ядка, подобно на бадема, но се приемат и заради високото си съдържание на белтъчини, омега-6 мастни киселини, витамин В15 и витамин В17, познат още като амигдалин.

Амигдалинът в малки дози има доказано противораково действие. При попадането му в организма той отделя цианид, който в умерени количества убива раковите клетки, без да вреди на здравите в човешкия организъм.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как ще се отрази COVID-19 върху заетостта в сектора?

Заплахите за агросектора, ако коронавирусът плъзне из страната

Временно затварят пазари на производители