Ставката по ДДС в размер на 0% за хляба и брашното да остане валидна до края на годината, приеха депутатите на второ четене на заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Срокът на валидност на тази разпоредба се удължава чрез промяната на Закона за данъците върху доходите на физическите лица в частта на преходните и заключителни разпоредби, за да се гарантира, че нулевата ставка ще действа и след 30 юни 2024 г., когато изтича срокът й на действие, удължен от депутатите преди година. 

"За" гласуваха 11 народни представители, против нямаше, въздържаха се трима.

По време на обсъждането председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев коментира, че предложението е обсъдено с бранша. 

"Говорихме с Асоциацията на хлебопроизводителите и мелничарите. При хляба цените на производител са достатъчно ниски, но надценката, която се слага във веригите и големите магазини, е между 40 и 55 на сто, затова внасяме и предложението надценката за хляба да бъде не повече от 15 на сто, всички останали стоки нека си бъдат както решат по договаряне", каза още Цонев. 


От Сдружението за модерна търговия, което обединява водещите търговци на дребно в България, веднага изразиха притеснение относно предложението да се фиксира на 15% търговската надценка при хляба.

“Предложението за фиксиране на търговската надценка при хляба представлява грубо изкривяване на конкуренцията, заплашва специализираните търговци с фалит и представлява риск за ограничаване предлагането на хляб и хлебни изделия на потребителите, което в краен резултат ще доведе до увеличаване на цените. Според тях то противоречи и на духа на Конституцията”, се казва в становището, изпратено до Комисията по бюджет и финанси в НС. 


Министерството на финансите да предостави кратък анализ какъв е ефектът от диференцираното ДДС върху хляба и брашното за българските потребители, както и каква част от спестения данък е отишъл при потребителите и каква част в производителите и в търговците, настоя Мартин Димитров от ПП-ДБ. 

Нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното бе въведена през 2022 г. като антикризисна мярка в следствие на високите цени на електроенергията. Тогава отпадна въвеждането на 9% ДДС за плодовете и зеленчуците, за което настояваха производителите с цел да се изсветли бранша.