Централните пазари за плодове и зеленчуци в София - "Женски пазар", "Димитър Петков" и този на предгаровия площад "Ротонда", ще продължат работа, въпреки мерките срещу струпването на хора, предприети заради коронавируса.

Временно затварят пазари на производители

От общинското дружество "Пазари Възраждане" започват спешни действия за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на нормално протичане на търговията.

Всяка вечер след приключване на пазарния ден ще се извършва дезинфекция на откритите площи на пазарите. За търговците на територията на пазарните пространства са осигурени необходимите предпазни средства - защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на алкохолна основа, подчертаха от дружеството.

Мерките, които са предприети за превенция са съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването и оперативния щаб на Столична община за превенция на разпространението на корона вирус.

От "Пазари Възраждане" препоръчват да се спазва добра лична хигиена, да се избягват контакт с болни хора. Организирана е дезинфекция на откритите площи на тържищата всяка вечер, а на административните сгради - по няколко пъти на ден.

От дружеството уверяват хората, които посещават пазарите, че не трябва да се притесняват за здравето си, тъй като там не само няма струпване на много хора по едно и също време, а и могат спокойно да спазват необходимата дистанция помежду си, когато пазаруват или общуват.

Според чуждестранни специалисти безопасното разстояние за предпазване от инфекцията е около 1,5 метра.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Българско откритие: Маски с активен въглен от кайсиеви костилки

Как ще се отрази COVID-19 върху заетостта в сектора?

Искат отлагане на срокове по ОСП заради коронавируса