На извънредна прессконференция земеделският министър Десислава Танева, заедно с представители на хранителната индустрия у нас, увери гражданите, че държавата има стабилно селскостапанско производство и достатъчно запаси, за да се справи с извънредното положение, и дори с много по-големи кризи.

"Ние сме с вас, във връзка с повишен интерес в някои от търговските обекти. Уверяваме ви, че българските производители на храни са изключително конкурентоспособни. Тяхното производство задоволява изцяло вътрешното потребление като обеми. Имат ресурси от няколко месеца до две години, дори и да няма нова реколта. Няма никакви основания за каквото и да е притеснение в тази посока", каза аграрният министър.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите не е имал възможност да стигне до София от Добрич за 2 часа, но министър Танева започна с уверението, че нашето производство на зърнени култури е достатъчно. България е основен производител и търговец на зърно в света. 

Десислава Танева: "За 2019 г. сме на 11-о място по експорт на пшеница в света. Наличността, която имаме към момента, е 1,7 млн. тона. Това може да ни задоволи всички вътрешни нужди на пазара за повече от една година. Наличността на царевицата е над 2 млн. тона. С тази наличност ние можем да издържим и до две години, ако дори повече няма реколта. В предприятията за производство на олио имат налична суровина за минимум три месеца. Отделно от това, неизтъргуван слънчоглед има в достатъчна наличност до края на годината."

Министър Танева даде думата на представителите на преработвателната индустрия, за да дадат данни за състоянието на налични суровини и така да успокоят хората, че храната ни няма да свърши.

Мариана Кукушева, член на УС на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България:

"България е нетен износител на зърно. Възможностите ни да издържим е около две години, дори без наличие на нова реколта."

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България:

"Искам да уверя, че място за притеснение относно запасите от суровина и млечни продукти няма."

Владислав Михайлов, заместник-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите:

"България винаги е била, от продоволствена гледна точка, ориентирана към износ. Ние винаги сме могли да изхранваме не само нашето население, но и чуждестранното. Влизаме в един период - април-май, в който по отношение на млечните продукти е гарантирано, че ще имаме необходимата суровина. Бог да е с нас! Спокойно, няма да има гладни хора."

От месопреработвателната индустрия също увериха, че сектор месопреработка е нормално запасен още преди месеци, когато се появи темата с коронавируса.

Антоанета Божинова - изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци:

"Имаме достатъчно произведени консервирани продукти, няма опасност от изчерпване на запасите. Нашата индустрия се е създала заради факта, че у нас се произвеждат много добри плодове и зеленчуци. Интересът към тях е много добър отвън, така че можем да отговорим на нуждите и търсенето."

Министър Танева призова хората да не изпадат в паника, защото няма основание за това. Производството и индустрията работят и храната няма да свърши.